Nema perspektive, uprkos prirodnim bogatstvima

Nekada su se ovdje u fabrici Biteks proizvodili ručno čvorovani tepisi, čiji je kvalitet nagrađivan.
PONEDJELJAK Nema perspektive, uprkos prirodnim bogatstvima_62afc145b4876.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Sa sjetom se Rožajci prisjećaju života u mjesnoj zajednici Biševo, čiji mještani su nakon zatvaranja fabrike tepiha devedesteih ostali bez glavnog izvora primanja. Neki su otišli u inostranstvo, a oni koji su život vezali za rodno mjesto kažu da nema perspektive, uprkos prirodnim bogatstvima kraja.

Biševo je najveća mjesna zajednica u opštini Rožaje. Nekada su se ovdje u fabrici Biteks proizvodili ručno čvorovani tepisi, čiji je kvalitet nagrađivan. Snimak iz arhive TV Titograd, iz 1986.godine, spiker govori o postignućima i nagradama Biteksa, sa kadrovima iz radnog pogona.

U pogonu u kojem su nekada radile najbolje tkalje sa ovih prostora sada je pustoš. Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka hranio je preko 200 porodica, sa godišnjom proizvodnjom od oko 4.000 tepiha koji su se prodavali širom Jugoslavije.

Društveno-ekonomske prilike početkom devedesetih čine da firma prestane sa radom. Njena imovina prepuštena je propadanju. Najveći dio je otuđen. Radnici Biteksa podijelii su sudbinu mnogih. Ostala su samo sjećanja na kolektiv poznat u regiji.

Oživljavanje proizvodnje u Biteksu je pusta želja.
Žiteljima jedino preostaje da se nadaju modernizaciji regionalnog  puta koji je veza sa Srbijom, koji bi, kako ističu, stvorio uslove za valorizaciju bogatih prirodnih potencijala.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.