Duga i hladna zima

Nakon značajnog smanjenja isporuka ruskog gasa, situacija u Njemačkoj je napeta.
Ilustracija: Maria Nguyen
Ilustracija: Maria Nguyen
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

S obzirom na značajno smanjenje isporuke ruskog gasa, savezni njemački ministar ekonomije Robert Habek namjerava uvesti dodatne mjere usmjerene uštedi gasa i povećanje mjera opreza. Cilj je smanjiti upotrebu ovog energenta za proizvodnju električne energije i industriju i forsirati punjenje polupraznih skladišta. Savezna vlada će u tu svrhu izdvojiti milijarde eura, saznaje Njemačka novinska agencija dpa iz vladinih krugova

Osim toga, planirano je veće korištenje termoelektrana na ugalj. Situacija je ozbiljna, citira dpa Habeckovu konstataciju iz dokumenta od pet stranica koji je dobila na uvid. “Potrošnja plina se mora smanjiti kako bi se napunila skladišta, inače će ga nedostajati u zimu.”

Putinova strategija

Ruska državna kompanija Gazprom je u proteklih nekoliko dana značajno smanjila isporuku gasa Njemačkoj  Taj potez ruski državni koncern opravdava kašnjenjem u reparaturi turbina kompresora od strane njemačkog Siemens Energy. Habeck je tu mjeru okarakterisao kao politički motivisanu.

Napeta situacija i visoke cijene direktna su posljedica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine koji se vodi po naređenju predsjednika Vladimira Putina, smatra političar Zelenih. “Očigledno je Putinova strategija da unese nemir, podigne cijene i podijeli nas.”

Količine energenta koje nedostaju još se mogu nabaviti, a rezervoari za skladištenje plina se i dalje pune, ali po visokim cijenama. Sigurnost snabdijevanja je trenutno zagarantovana, istakao je on i dodao da bi se sada trebala smanjiti potrošnju plina u sektoru proizvodnje električne energije i u industriji te napuniti skladišta. “U zavisnosti od situacije, poduzimaćemo dodatne mjere”, rekao je njemački ministar.

KfW kredit za kupovinu gasa

Riječ je sljedećim planovima: kako bi osiguralo skladištenje plina, savezna vlada će uskoro obezbijediti dodatnu kreditnu liniju od 15 milijardi eura preko državne banke KfW, ističu vladini izvori. O ovom kreditu je razgovarano sa Ministarstvom finansija. Budžetski odbor bi o tome trebalo biti obaviješten tokom naredne sedmice.

S obzirom na rast cijena gasa, društvo Trading Hub Europe (THE), nadležno za nabavku, sa ovim kreditom dobilo bi neophodnu likvidnost za kupovinu gasa i za ubrzavanje punjenja skladišta. Kredit je osiguran garancijom vlade.

Više podsticaja za štednju gasa

Habeck također planira model aukcije plina za ljeto. Namjera je da se potrošačima industrijskog plina daju podsticaji da štede plin. U suštini, radi se o industrijskim kupcima koji mogu bez gasa da smanje svoju potrošnju uz odgovarajuću nadoknadu – i učine gas dostupnim kako bi se mogao skladištiti.

Za model aukcije Trading Hub Europe, Savezna agencija za mreže i Ministarstvo ekonomije razvijaju takozvani gasni balansni energetski proizvod. Takav proizvod postoji na tržištu električne energije kako bi uravnotežio fluktuacije u mreži. „Svako smanjenje potrošnje je od pomoći“, kaže Habeck. Pri tome je industrija ključni faktor u tome, istakao je on i pojasnio da gas nije važan samo za grijanje domaćinstava, već i za industriju, kao sirovina koja se koristi u proizvodnji i za dobijanje energije.

Njemačka skladišta gasa su napunjena oko 56,7 posto, stoji u izvještaju Savezne mrežne agencije od subote. Cilj savezne vlade je da skladišta gasa budu puna 80 posto do 1. oktobra i 90 posto do 1. novembra – kako bi bila pripremljena za moguća uska grla.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.