“Zalog svjetlosti” u Rožajama

“Moj je utisak da je Fatmir Bači najodgovornije pero koje sam ja ikada pročitao.”
Održana promocija djela “Zalog svjetlosti” autora akademika Fatmira Bačija u Rožajama_62a9dcd5df254.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U organizaciji Centra za kulturu Rožaje, BNV-a u Crnoj Gori i opštine Rožaje upriličena je promocija knjige “Zalog svjetlosti”, autora akademika Fatmira Bačija. Promotori ovog djela bili su publicista Salko Luboder, prof. Adela Halilović, te Hazbija Kalač.

Prvi od promotora, publicista Salko Luboder govorio je o Bačijevom liku i djelu. Njegova ljepota misli i riječi, navodi Luboder, plijeni srcima čitaoca.
“Fatmir Bači je zaista višestrana, multitalentovana osoba. Umjetnik svjetskih kvaliteta. Njegova ljepota misli i riječi plijeni srcima čitalaca. Knjiga neutralizira naš ego, kaže Bači. Knjigu “Zalog svjetlosti” nije dovoljno čitati i pročitati. Nju treba studirati, jer ona nudi odgovore na pitanja kojih, prije nje, nismo bili svjesni. Ova knjiga trijezni i upućuje. A ljudi možemo biti samo ako smo trijezni, zato trebamo čitati knjige Fatmira Bačija”, kazao je Salko Luboder.

Promotor prof. Adela Halilović ističe da “Zalog svjetlosti” služi kao svojevrstan bonton, kao štivo koje odgaja iznova.
“Ovim djelom autor nam predstavlja neke pojedinosti koje čovjeka čine humanim bićem. Kakva je ovo knjiga? Ovo je knjiga komplementarna. Poučna knjiga, u kojoj vjera igra značajnu ulogu. Sam povratak Bogu i uzvišenosti čiste vjere zaustavlja sunovrat kojem smo svjedoci svakodnevno. Ova knjiga eseja uči ljude kako da život prihvate i žive zrelo. Ona podsjeća da smo skloni promjenama, da sebe vidimo kao proces koji se, itekako, može nadograđivati, te da nismo gotov proizvod”, kazala je prof. Adela Halilović.

Albanski intelektualac Špetim Doda obratio se prisutnima pismom. Promotor Hazbija Kalač ističe impresije poetskog izražaja autora Bačija. Vidi ga kao najodgovornije pero koje je ikada čitao.
“Nisam zaista mogao da vjerujem da iz jednog pera može izaći sve ono što je došlo od Fatmira Bačija. Svestran intelektualac, autor koji piše na dva jezika. Sve što sam pročitao od Fatmira Bačija – prošlo je kroz filter Sudnjeg dana. Moj je utisak da je Fatmir Bači najodgovornije pero koje sam ja ikada pročitao. Svaka riječ koja iz nas izađe biće svjedokom za nas ili protiv mas na Sudnjem danu. Ponos je i zadovoljstvo imati ovakvog čovjeka u svom krugu”, kazao je Hazbija Kalač.

Autor akademik Fatmir Bači obratio se prisutnima. Osvrnuo se na svoje početke – prisjećajući se rahmetli majke. Ona je bila, ističe Bači, njegov najveći kritičar.
“Kad sam izdao svoju prvu knjigu, moja rahmetli mati mi je kazala: “Fatmire, stid me je da izađem na ulicu, jer se ne bavi muško ovim stvarima”. Zaista je bila moj najveći kritičar”, kazao je Bači.

Uslijedile su riječi zahvalnosti prisutnima što su svojim dolaskom uveličali promociju.
“Hvala Vam što ste večeras bili ovdje. Volio bih da ova knjiga bude skelet novog vremena i da se ove nove, mlade generacije počnu buditi. Kad bih ja želio da znam da li ova knjiga vrijedi, zamolio bih dragog Boga da spavam 300 godina, pa da se probudim i da vidim da li je ona istina. Ako ne bi tada bila istina, onda ona nije ni danas”, kazao je akademik Bači.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.