Tribina “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”

Smatramo da su vjera i nauka dva osnovna fundamenta civilizacije koji su nepromjenljivi.
Na FIS-u održana tribina “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”_62abd6f95b402.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U organizaciji Fakulteta za islamske studije, Matice bošnjačke i Evroatlantskog savjeta, u biblioteci Fakulteta za Islamske studije, održana je tribina na temu “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”.
Tribini su prisustvovali predstavnici Mešihata, Fakulteta za Islamske studije, Univerziteta u Novom Pazaru, predstavnici Grada Novog Pazara, predstavnici javnog i kulturnog života, direktori škola i studenti.

Prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr Rešad ef Plojović podsjećajući prisutne da je FIS prva visokoškolska ustanova u Novom Pazaru, te da tema o kojoj se govori i priliči tom naučnom zdanju.
“Činjenica je da je Evropska unija sa svojim članicama za vrijeme za koje postoji, uspjela u značajnoj mjeri pokazati svijetu kako se može uspješno funkcionisati, gdje određeni principi, pravila i standardi se moraju primjenjivati i kako društvo može napredovati u svakom pogledu, ekonomskom, bezbjedonosnom i svakom drguom. Mi kao Islamska zajednica, zapravo vjerska zajednica u Republici Srbiji ali i generalno vjerska zajednica u svijetu, smatramo da su vjera i nauka dva osnovna fundamenta civilizacije koji su nepromjenljivi, a da su politike i političari oni koji kroje i utiču u pravljenju ambijenta koji će povezati vjeru i nauku.”

Predsjednik Matice bošnjačke prof. dr Jahja Fehratović kazao je da Bošnjaci kao građani Republike Srbije imaju pravo i obavezu da zauzmu stavove po svim pitanjima, naročito o ovako važnim pitanjima koja se odnosi na globalni odnos snaga.
“Lično smatram i mi smo to dokazali našim djelovanjem u skupštini Republike Srbije da je put cjelokupnog regiona Balkana, kojim se moramo kretati, ako želimo trajnu stabilnost i mir na ovom prostoru, NATO integracije. To je prosto činjenica, ja sam imao prilike da u jednoj parlamentarnoj grupi posredstvom SAD-a i njihovih ambasada, budem gost u Briselu u NATO sjedištu i na licu mjesta se uvjerimo šta je to i kako je to i sa druge strane. Znamo također i da su u našem društvu izuzetno razvijene predodžbe jedne ili druge u odnosu na ovaj ili bilo koji drugi savez. Zato je ovo dobra prilika da čujemo iz prve ruke o tom savezu i o tome šta je u stvari naš položaj i kakva su naša promišljanja.”

Predsjednik Evroatlantskog saveta, narodni poslanik Dragan Šormaz kazao je obraćajući se prisutnima da je riječ o nevladinoj organizaziji ustanovljenoj u cilju borbe za evropsku i evroatlantsku Srbiju.
“Nećemo doći samo u Pazar nego ćemo ići i u Tutin, ići ćemo i u Sjenicu, ići ćemo i u Rašku in a druga mjesta po cijeloj Srbiji. Mi smo do sada već održali tribine za studente Niša, Kragujevca, danas smo ovdje sa vama, 22. smo u Novom Sadu i završna konferencija će biti u Beogradu. Stavili smo Novi Pazar u pet najvažnijih gradova i cilj nam je da ovo preraste u regionalnu priču.”

Prisutnima se obratio i savjetnik američkog ambasadora za politička pitanja Majkl Keleher.
“Mi sarađujeno i podržavamo Srbiju na njenom putu u EU Želimo da je vidimo u EU, ali i ostale zemlje zapadnog Balkana. Odnosi Srbije i SAD najbolji su u poslednjih deset godina, ali ima još puno toga da se uradi, uglavnom po pitanju članstva u EU s obzirom da je reč o dugotrajnom i iscrpljujućem procesu”.

Predsednik SPP-a Usame Zukorlić kazao je da se ta stranka zalaže za ulazak u Evropsku uniju i decentralizaciju Srbije.
“Srbija je prilično centralizirana država i vjerujemo da bi to bi bilo u korist i Srbije i naroda koji u žive u Srbiji, da se ona dijelom decentralizira. Također u našem programu se zalažemo da se pitanje Sandžaka riješi na jedan veoma bezbolan način, tako što bi se u jednom trenutku u budćnosti formirao jedan euro region za područje sjevernog i južnog Sandžaka i to bi bio ekonomski projekat koji bi zadovoljio it u neku historijsko-kulturološku dimenziju na području Sandžaka. To bi doprinijelo stabilnostini, ekononskom razvoju i na neki način i zbližavanju svih naroda i država koji se račvaju u Sandžaku. Međutim, da bi se to ostvarilo preduslov je ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju i to je sada jedan dugačak process i period koji treba da se prođe i dočeka.”

Pokrovitelj i partner tribine je Ambasada SAD u Srbiji.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.