Partizansko groblje – zaboravljeni spomenik slavne prošlosti

Partizansko spomen-groblje ⋆ Tristotrojka
Nije nikakvo čudo, da ta ista policija nije čula u noći i usaglašenu, usmjerenu kolektivnu razbojničku akciju, ovakvoga urušavanja značajnog spomenika u ovome gradu.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poštovani i dragi moji Bosanci i moje Sarajlije, da li da vam se javljam ili ne iz nekada lijepoga grada Mostara.

Njegov najveći nacionalni spomenik u lijepoj nam Bosni i Hercegovini, prve kategorije ovih spomenika, grubo i histerično je po ko zna koji puta devastiran.

Treba ovo nazvati pravim imenom, nikakvi vandali niti je njihov čin, već su ovo učinile ustaše i ortodoksni nacionalisti iz redova hrvatskoga naroda, dakle isti oni koji su i 09. maja 1993. godine započeli trijebiti sve Bošnjake i patriote iz grada Mostara, zatvarajući ih u logore i znatan dio trajno otpremiti u treće zemlje.

Dakle, tokom noći svi ”kameni cvjetovi” njih oko 700, mostarskih antifašista uništeni su, iščupani i razbijeni na komadiće, sa ispisanim imenima.

Partizanski spomenik kao simbol antifašističke borbe, te naše istirijsko nasljeđe, koje nam je izradio veliki i genijalni umjetnik Bogdan Bogdanović, doživljava neviđenu sramotnu devastaciju, u kontinuitetu i više puta, ali ovaj slučaj je za konačnu i sudbonosnu osudu našeg neprijatelja, veoma znanog mostarcima, ako ne i cijeloj našoj bosansko-hercegovačkoj javnosti.

Najnoviji čin donošenja i usvajanja i nekog zakona za policiju, sa nakaradnim ustrojem, podjela na Hrvate i Bošnjake, u ovome gradu dovoljno slikovito ukazuje, kakva nam je to policija i ko sa njom upravlja.

Nije nikakvo čudo, da ta ista policija nije čula u noći i usaglašenu, usmjerenu kolektivnu razbojničku akciju, ovakvoga urušavanja značajnog spomenika u ovome gradu.

Kako to mnogi žele kazati, simbolom zajedništva i cjelovitoj antifašističkoj borbi u vremenu Titovog doba i naših partizana, a možda su se ovakvi ideali i idoli razumjevali samo u njegovom vremenu, ali moramo mbiti svjesni činjenice da su te ljudske i moralne vrijednosti, pouke i poruke, već poodavno debastirane, kao i ovaj i slični spomenici.

Došli su nacionalisti na vlast i ovaj naš nacionalizam nas i ubija, gore i opasnije od proteklog fašizma.

Primjera je bezbroj, uostalom i genocidne tvorevine u BiH, Republika srpska i Herceg Bosna, su ponajbolji primjer ove naše agresorske borbe i gnusnih zlodjela širom zemlje.

Međutim, koja je mostarska realnost; citiram, “Ono što je sigurno jeste da Dragan Čović u nedavnoj posjeti Izraelu sagovornicima nije kazao da su u dijelovima Bosne i Hercegovine, u kojima HDZ, ima vlast, ulice nazvane po nacistima i fašistima i njihovim saradnicima. Najeklatantniji primjer za to su ulice Mostara nazvane po ustašama Mili Budaku, Juri Francetiću, Mladenu Lorkoviću, Anti Vokiću i Đuri Spuževiću.

Oni i mnogi drugi bili su istaknuti pojedinci u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) pod čijim je kvislinškim režimom tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja.

Nazivanje ulica po njima je dio HDZ-ove glorifikacije zločinaca iz Drugog svjetskog rata, kao i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Čoviću ništa nije bilo sporno da hrvatski pjevač, koji promiče nacističke i fašističke stavove, Marko Perković Thompson 2017. održi koncert u Mostaru. Sastavni dio svakog Thompsonovog koncerta je ustaški pozdrav “Za dom spremni.“

Bio je i u Bleiburgu na kojem se također promovira ustaštvo, a dočekao je i ratnog zločinca Darija Kordića koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva 116 civila u Ahmićima. Ne pristaje na okončanje onoga što je svojstveno aparthejdu – “dvije škole pod jednim krovom”.

Sve ove anticivilizacijske pojave su problematizirane u mnogim međunarodnim izvještajima o Bosni i Hercegovini.

U Čovićevo odavanje počasti žrtvama nacizma i fašizma možda će se i moći vjerovati onda kada on i HDZ prestanu glorificirati i pravdati ratne zločince te priznaju zločine počinjene u ime naroda kojem pripadaju. To se odnosi i na sve ostale političare, neovisno o nacionalnosti, koji verbalno proklamuju antifašizam, a u praksi rade suprotno od toga” /završen citat S. Puhala/

Sve laži i obmane, prema Gebelsu da bi te laži postale istionite, aktuelni čelnik HDZ-a Dragan Čović, nazvan od uglednih Hrvata i “grobarom hercegovačkih Hrvata“ u kontibuitetu izjavljuje da su njegovi Hrvati “ugroženi“ zanemarujući njihovo diskriminatorsko djelovanje na ovim prostorima, majorizaciju u sistemu vlasti i uzurpaciju industrijskih objekata u gradu Mostaru, kao Aluminij, Soko i ine tvrtke.

U ličnoj zabludi i nepodnošljivoj propagandi svojih nastojanja i bolesnih amicioznih težnji da uspije na izborima za funkciju člana Predsjedništva, permanentno napada patriotu i dokazanog rodoljuba, rođenog Hrvata Željka Komšića, prije svega da nije Hrvat i da je drugi član Predsjedništva iz reda Bošnjaka..

Naša javnost treba da zna da je Mostar podjeljen grad, ovaj sa ustaškim ulicama od Budaka do Lorkovića i ini, gdje su sve ulice heroja iz drugog svjetskog rata izbrisane, kao i ovaj drugi tzv. slobodarski gdje su Bošnjaci dominantni i gdje još uvijek postoji ulica druga Tita.

Svakako da u ustaškoj agresiji na ovaj grad nije ostao ni svjetski spomenik arhitekture, naš ”Stari most” a danas se u ovom postdejtonskom periodu redovno atakuje i na ovaj posljednji spomenik, naše slavne partizanske i istorijske prosloti”Partizansko spomen groblje”koje se permanentno urušava.

Međutim, ustaška ideologija iz vremena NDH imala je svoje korijene, na kojima se upravo i nastavila realizirati ista takva i sa Franjom Tuđmanom i njegovim jaranom Slobodanom Miloševićem, kao i sa njihovim saradnicima i slijedbenicima ili nasljednicima, sa Matom Bobanom i do današnjih dana, njihovim velikim nacionalistima i dokazanim ”rušiteljima blizancima” upravo Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Konstitutivni fašizam među nama je na djelu, sa našim najvećim ”rušilačkim blizancima” i ortodoksnim nacionalistima, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.