Ludi Balkane moj

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Opet muslimani i islam na udaru, i to od potomaka onih kojima sultan Mehmed Fatih pri osvajanju Bosne u petnaestom vijeku, Franjevcima Bosne, dade i zagarantira sva prava.
8F8F8CDF-5A4E-47D8-8129-901CDA038E7A
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bi najavljeno da će Balkan, odnosno Srbiju posjetit ministar inostranih poslova Ruske federacije, ali nekim slučajem nije bilo suđeno, inače to bi doprinijelo možda Rusima a neki bi se gušili od te posjete. Jest, Lavrov ne bi došao sigurno zbog njegove “braće” po maćehi, Srba, nego da pokaže Rusima koji su uvidjeli gdje ih vodi njihova vlast, da poslije Bjelorusije, imaju još jednog prijatelja u svijetu koji ih podržava.
Gospodin Čanak, kao i uvijek kaže ono što osjeća da je istina, pa kaže: Da bi Srbija dobila sankcije od demokratskog svijeta, da je kojim slučajem stigao u Srbiju Sergej Lavrov. Možda bi bilo bolje da je stigao, odnosno dojavio, jer bi tek onda Srbi uvidjeli gdje ih vodi njihova vlast i nacionalistički vrh vlasti potpomognut popovima i SANU, koji lutaju van okvira vjere u Boga i daleko od istine. Može i bit igra rusko-srpskih velemoža, da bi mazali oči svijetu, a da je htio i trebao doći Lavro, imalo je i drugih načina da doputuje.

Eto toliko o bratuškama, mada treba pogledat šta se drugo radi na ovom dunjaluku, ali da se ne udaljimo daleko od Balkana, jer na njemu se snuju razni planovi i marifetluci kao nigdje na svijetu, tako da normalan čovjek često sebe zapita, gdje sam ja ovo…

Srbija je zemlja raznih naroda, jer to nije jedan narod, kako oni govore, i sve nalikuje na nomadsko stado negdje u Aziji, zajednica koza i ovaca raznih boja, ali tako hoće, i neka im bude: Oni na svaki mogući način sebi prikazuju nebeskim narodom, pa zadojeni mitomanijom lutaju nebeskim svodom izgubljeni, i nikako da se vrate među normalan svijet, ali ko zna možda se i to desi jednog dana. Sanja se sve i svašta i odjednom se pojavi “srpski svet” pa u isto vrijeme organizuju „Otvoreni Balkan“ te Vučko sa Edi Ramom bi da otvori Balkan, ali kad se sve ispita potanko, to su snovi dvojice lidera, i ništa više.

Jes, svakoji svjestan zna da ne bi smjelo da dođe do nikakvih integracija Balkana i to ne sa Srbijom, jer svi znaju, sem Albanije, kakav je život sa dominacijom Srbije. Albanija sa Edi Ramom ima pravo da se ujedini sa kime hoće, mada ne mislim da bi ikad do toga došlo, jer Srbi imaju neke druge planove koje mnogi razumiju.

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine u intervjuu za Pobjedu reče: „Otvoreni Balkan“ je stranputica koja treba da pravi privide, a integracija na Balkanu suštinski će da uradi nešto što je potpuno drugačije. Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše te Crna Gora kao članice NATO-a, može da izazove veoma negativne posljedice po Srbiju.
Po drugim nahođenjima „Otvoreni Balkan“ sa poštenim liderima drugačijeg kalibra, možda bi fukcionisao i bio prosperitetan i unaprijedio brz razvoj privrede na tim prostorima, tako da bi ljudi bolje živjeli.

Ovo sljedeće da nije smiješno onda bi bilo grozno. Opet se javlja ambasador Ruske federacije u RBiH, vezano za financiranje izbora, ističući: „Da je bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a djelovanje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH nelegitimno“. Poslije svih neprijateljskih izjava ruskog ambasadora prema RBiH, teško je zamisliti da je on još tu, odnosno da je ambasada Ruske federacije još prisutna u RBiH. Rusi nam nisu ni komšije ni nikakav rod, pa protjeraj ambasadu i nek se lome svom domu, ali prvi komšija kad ne prestaje sa neprijateljskim izjavama, onda to boli.

Jest, Milanovićeve izjave svakako ne treba da nas iznenade, jer on je stalno u nekom buncanju, a da se ne bi pošteni Hrvati sutra stidjeli, najbolje bi bilo da ga odvedu psihijatru, jer stvarno mu je potreban. Kad smo kod Hrvata, onda moramo napomenut i izjavu nadbiskupa Vukšića, koji kaže u Rimu: “BiH je postala treća država Evrope sa apsolutno muslimanskom većinom.“ Opet muslimani i islam na udaru, i to od potomaka onih kojima sultan Mehmed Fatih pri osvajanju Bosne u petnaestom vijeku, Franjevcima Bosne, dade i zagarantira sva prava, a ovom nadbiskupu smetaju muslimani sad u dvadeset i prvom vijeku.

Nikako da se duhovi smire na tom Balkanu. Sjeverna Makedonija koja organizuje Prespa Forum u Ohridu i pozva predsjedavajućeg predsjedništva RBiH Šefika Džaferovića da prisustvuje na forumu. Predsjedništvo RBiH odredi Milorada Duduka za šefa delegacije. Nedugo poslije iz Sjeverne Makedonije stiže dopis da poziv nije prenosiv, što znači da je Miloradu Duduku uskraćeno gostoprimstvo na forumu u Ohridu. Duduk je u narednom periodu probao otputovat u Grčku, planirajući da prisustvuje sastanku nekoliko evropskih lidera.

Na sastanku u Solunu će prisustvovat i njemački kancelar Olaf Šolc, pa je Duduk već ranije rezervisao hotel gdje će boravit tokom posjete, ali se saznaje da je otkazao put, jer mu je saopšteno da ne može prisustvovati večeri sa ostalim liderima. Dobar šamar, koji je Duduk svakako zaslužio.

Evo da se otisnemo malo sjeverno od Balkana i da zavirimo u novosti jedne od evropskih zemalja, gdje stoji sljedeći izvještaj: Prijedlog rezolucije koju su sačinili zastupnici vladajuće koalicije Semafor prošle sedmice upućen je u parlamentarnu proceduru Bundestaga. U njoj se podržava evropski put BiH, a za prijetnju suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju se vodeći srpski dužnosnik Milorad Dodik i hrvatski Dragan Čović. Na sve ovo hrvatski premijer Andrej Plenković izjavljuje kako je u ovom dokumentu prepoznatljiv rukopis bošnjačkog lobija, dok je pak Čović u pismu Bundestagu upozorio da je Rezolucija u funkciji bošnjačke dominacije nad Hrvatima u BiH.

Valjda da je dosta za ovaj put, inače da se okrećemo na svaki lavež na Balkanu, ne bi bilo baš zdravo za vrat.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.