Pola veka izdavačke delatnosti Muzeja “Ras”

U to vreme to je bila jedina institucija na ovim prostorima koja je registrovan i za izdavaštvo.
Jubilej u okviru jubileja: Pola veka izdavačke delatnosti Muzeja “Ras”_62aa67bdd01d0.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U okviru programa obeležavanja 70 godina Muzeja u Novom Pazaru večeras je održana promocija “Pola veka izdavačke delatnosti Muzeja “Ras” Novi Pazar”.

O izdavačkoj delatnosti Muzeja, kao prve izdavačke kuće na ovim prostorima, govorili su autori najnovije publikacije “Bibliografije monografija” Fuad Baćićanin, direktor Muzeja i Avdija Salković, rukovodilac muzejske biblioteke. Gost večeri bio je profesor i književnik Maruh Fetahović, čija je zbirka poezije jedna od prvih publikacija u izdavaštvu Muzeja.

Muzej u Novom Pazaru osnovan je 1952. godine, a 1971. godine, prilikom redefinisanja njegovog statusa, Muzej je registrovan i kao izdavač.

“U to vreme to je bila jedina institucija na ovim prostorima koja je registrovan i za izdavaštvo.  Prvi projekat izdavačke delatnosti bilo je delo Miodraga Radovića i Ejupa Mušovića “Borci novopazarskog kraja pali u NOR-u”.  Muzej je do sada objavio skoro 70 naslova iz različitih oblasti, od istorije, etnologije, arheologije do lepe književnosti”, izjavio je rukovodilac muzejske biblioteke Avdija Salković.

Naglasio je da krunu izdavačkog poduhvata predstavljaju dva časopisa: Novopazarski zbornik i zbornik referata sa godišnjih simpozija “Sopoćanska viđenja”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.