Stipendiranje studenata bosanskog jezika i bošnjačke književnosti

To je nešto što je trebalo da se realizira vjerovatno u ovom periodu a s obzirom da smo na početku upisne kampanje, ovo je idealna prilika da se i taj projekat oji je bio u misiji i viziji našeg utemeljivača, sprovede.
IUNP osniva Fond za stipendiranje studenata bosanskog jezika i bošnjačke književnosti_62a7e27c555da.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je u cilju unapređivanja rada katedre za bosanski jezik i bošnjačku književnost, pokrenuo osnivanje Fonda za stipendiranje studenata koji će ove godine upisati studij bosanskog jezika i bošnjačke književnosti.

Predsjednik Matice bošnjačke prof. dr Jahja Fehratović i generalni sekretar Salahudin Fetić sastali su se tim povodom sa rektorom Internacionalnog univerziteta prof. dr Suadom Bećirovićem, u želji da podrže, kako ističu, projekat koji je od izuzetnog značaja za bošnjački narod.

Katedra za bosanski jezik i bošnjačku književnost postoji punih 20 godina i jedna je od misija i vizija koja je ostala nakon utemeljivača Internacionalnog univerziteta i Matice bošnjačke, rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, poručuje dr Fehratović.

„S obzirom da je riječ o jednom strateški bitnom studijskom programu, ne samo za ovaj Univerzitet već i za cijelu Republiku Srbiju koja jedina školuje kadar te vrste, koji je neophodan kako školstvu tako i drugim institucijama i koja daje puno cijelom društvu u našem okruženju ali i šire. S tim u vezi, mi smo dogovorili sa rektorom Internacionalnog univerziteta da ćemo pokrenuti osnivanje fonda za stipendiranje studenata bosanskog jezika i bošnjačke književnosti u narednom periodu, da ćemo se obratiti svim najvažnijim institucijama kako u matičnoj državi Bosni i Hercegovini, tako u dijaspori i Republici Srbiji, da ih poznamo sa svim onim što jeste katedra za bosanski jezik, sa kontinuitetom proizvodnje visokoprofilnih kadrova, promicatelja bosanskog jezika i bošnjačke književnosti na ovom našem prostoru i sa obavezom svih nas da ta katedra kao nešto što je strateški bitno i što je strateški neophodno.“

Želja im je omoguće studentima da što jednostavije i sa što manje poteškoća uđu u proces studiranja.
„Da jednostavno to bude jedna satisfakcija za njih, pored one svijesti koju imaju i pored ljubavi prema maternjem jeziku i nacionalnoj književnosti, da ih isto tako na ovaj način motiviramo da upišu jedan od najvažnijih fakulteta, najvažnijih departmana i jednu od najvažnijih katedri ne samo na Internacionalnom univetzitetu već kada su u pitanju Bošnjaci, slobodno možemo reći i u Republici Srbiji, jer se kroz tu katedru i kroz taj poziv odlučuju na misiju očuvanja, unapređenja i poboljšanja cjelokupnih uvjeta našeg nacionalnog identiteta.

S tim u vezi ja sam zahvalan rektoru prof. dr Suadu Bećiroviću koji nam je uputio ovaj poziv i koji nam je omogućio da kao Matica bošnjačka budemo dio ovog projekta i da ustvari na ovaj način ispunimo jednu od misija i vizija koja nam je ostala nakon utemeljivača i Internacionalnog univerziteta i Matice bošnjačke, rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, koji je do ove katedre držao jako puno i koji je isto tako planirao formiranje ovakve vrste fonda za stipendiranje studenata bosanskog jezika i bošnjačke književnosti.

To je nešto što je trebalo da se realizira vjerovatno u ovom periodu a s obzirom da smo na početku upisne kampanje, ovo je idealna prilika da se i taj projekat oji je bio u misiji i viziji našeg utemeljivača, sprovede, i da jednostavno možemo kazati da smo ispunili još jednu od obaveza prema našem narodu, prema Univerzitetu ali i prema utemeljivaču rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću.“

Rektor Internacionalnog univerziteta se zahvalio Matici bošnjačkoj koja se odazvala pozivu Univerziteta, ističući važnost izučavanja maternjeg jezika.

„Mi kao Internacionalni univerzitet koji od osnivanja imamo takav studijski program, želimo dati mogućnost svim studentima na ovom studijskom programu da imaju što bolje mogućnosti, pa tako i finansijske mogućnosti studiranja ovog programa. Želim se zahvaliti uvaženom predsjedniku Matice bošnjačke prof. Fehratoviću i generalnom sekretaru gospodinu Fetiću, što su podržali ovaj naš projekat i nadam se da će se što veći broj institucija priključiti ovoj ideji osnivanju fonda za podršku studentima bosanskog jezika i bošnjačke njiževnosti. To će biti sigurno jedan značajan projekat, ne samo za Bošnjake u Sandžaku, nego u cijelom regoionu.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.