Berićet – skrivena Allahova vojska

Koliko ima vjernika koji imaju ista ili mnogo manja primanja od drugih, ali im je Allah podario berićet u imetku i novcu.
E02A1D82-0D1D-406E-8E9D-0E10CC741242
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Berićet je skrivena Allahova vojska koju On šalje kao pomoć i podršku kome hoće. On može biti u vremenu, životu, imetku i djeci.
Ako je berićet darovan u imetku, on poveća imetak, ako je u tijelu, učini ga snažnim, ako je u vremenu, omogući mu da ga maksimalno iskoristi u dobru, ako je u srcu, učini ga sretnim.
Berićet je zapravo izraz i potvrda Allahove dobrote prema iskrenom vjerniku. Pa, ako mu Allah podari berićet u nečemu čega ima malo, on uživa u toj blagodati kao da je ima mnogo, a ako mu Allah podari berićet u nečemu čega ima puno, onda mu to učini korisnim, a jedan od najvećih plodova berićeta u svim stvarima je njihovo korištenje u pokornosti Allahu.

Vjerovatno je svako od nas primijetio, čitajući i razmišljajući o stanjima dobrih i čestitih muslimana, učenjaka, pobožnjaka, iz prijašnjih generacija, ali i kod naših savremenika, očigledni berićet i blagoslov u njihovim životima.

Naprimjer, koliko ima vjernika koji imaju ista ili mnogo manja primanja od drugih, ali im je Allah podario berićet u imetku i novcu, pa takav nema mnogo ulaganja na popravke kućnih aparata, auta i sl., nije opterećen dugovima i njegovo stanje je stabilno kao da ima duplo veća primanja od onih koji rade iste ili slične poslove kao i on.

Zatim, Allah nekim Svojim robovima podari berićet u djeci, pa su čestita, moralna i poslušna, i donose mu samo radost i sreću u život, iako su izložena izazovima savremenog života kao i druga djeca, čak i više, i iako imaju veće i bolje materijalne mogućnosti od druge djece.

Zatim, Allah nekome podari berićet u vremenu, pa je njegovo vrijeme ispunjeno pokornošću Allahu i dobročinstvom prema ljudima, i učini ti se kao da su sati njegovog dana duži od sati i dana običnih ljudi.
S druge strane, vidimo ljude kod kojih se ne vide tragovi berićeta u životu, iako posjeduju ogromno bogatstvo, ali i pored toga nemaju mira, izgledaju tjeskobno, zabrinuto, izgubljeno, zbunjeno, umorno i nesretno.

Ako Allah podari nekome berićet, onda taj berićet i blagoslov obuhvati cjelokupni njegov život, pa on osjeti tragove tog berićeta u novcu, djeci, vremenu, poslu, proizvodnji, bračnom drugu, znanju, zvanju, domaćim životinjama ako ih ima, u kući, umu, tijelu i prijateljima, i iz tog razloga je stalno traženje berićeta od Allaha u našim dovama važno i neophodno.

Milostivi Allahu, spusti berićet u sve blagodati koje si nam podario i učini to našim pomagačem u pokornosti Tebi. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.