Berićet – skrivena Allahova vojska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Koliko ima vjernika koji imaju ista ili mnogo manja primanja od drugih, ali im je Allah podario berićet u imetku i novcu.
E02A1D82-0D1D-406E-8E9D-0E10CC741242
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Berićet je skrivena Allahova vojska koju On šalje kao pomoć i podršku kome hoće. On može biti u vremenu, životu, imetku i djeci.
Ako je berićet darovan u imetku, on poveća imetak, ako je u tijelu, učini ga snažnim, ako je u vremenu, omogući mu da ga maksimalno iskoristi u dobru, ako je u srcu, učini ga sretnim.
Berićet je zapravo izraz i potvrda Allahove dobrote prema iskrenom vjerniku. Pa, ako mu Allah podari berićet u nečemu čega ima malo, on uživa u toj blagodati kao da je ima mnogo, a ako mu Allah podari berićet u nečemu čega ima puno, onda mu to učini korisnim, a jedan od najvećih plodova berićeta u svim stvarima je njihovo korištenje u pokornosti Allahu.

Vjerovatno je svako od nas primijetio, čitajući i razmišljajući o stanjima dobrih i čestitih muslimana, učenjaka, pobožnjaka, iz prijašnjih generacija, ali i kod naših savremenika, očigledni berićet i blagoslov u njihovim životima.

Naprimjer, koliko ima vjernika koji imaju ista ili mnogo manja primanja od drugih, ali im je Allah podario berićet u imetku i novcu, pa takav nema mnogo ulaganja na popravke kućnih aparata, auta i sl., nije opterećen dugovima i njegovo stanje je stabilno kao da ima duplo veća primanja od onih koji rade iste ili slične poslove kao i on.

Zatim, Allah nekim Svojim robovima podari berićet u djeci, pa su čestita, moralna i poslušna, i donose mu samo radost i sreću u život, iako su izložena izazovima savremenog života kao i druga djeca, čak i više, i iako imaju veće i bolje materijalne mogućnosti od druge djece.

Zatim, Allah nekome podari berićet u vremenu, pa je njegovo vrijeme ispunjeno pokornošću Allahu i dobročinstvom prema ljudima, i učini ti se kao da su sati njegovog dana duži od sati i dana običnih ljudi.
S druge strane, vidimo ljude kod kojih se ne vide tragovi berićeta u životu, iako posjeduju ogromno bogatstvo, ali i pored toga nemaju mira, izgledaju tjeskobno, zabrinuto, izgubljeno, zbunjeno, umorno i nesretno.

Ako Allah podari nekome berićet, onda taj berićet i blagoslov obuhvati cjelokupni njegov život, pa on osjeti tragove tog berićeta u novcu, djeci, vremenu, poslu, proizvodnji, bračnom drugu, znanju, zvanju, domaćim životinjama ako ih ima, u kući, umu, tijelu i prijateljima, i iz tog razloga je stalno traženje berićeta od Allaha u našim dovama važno i neophodno.

Milostivi Allahu, spusti berićet u sve blagodati koje si nam podario i učini to našim pomagačem u pokornosti Tebi. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.