Otkrivena najveća biljka na svijetu

Novootkrivena podmorska livada, na koju je tim australijskih istraživača slučajno naišao, pokriva oko 200 kvadratnih kilometara.
Otkrivena najveća biljka na svijetu_62982e3ec4b75.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naučnici su duž australijske obale otkrili najveću poznatu biljku na Zemlji, morsku travu koja se proteže na gotovo 180 kilometara i od Menhetna je veća otprilike tri puta.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu “Proceedings of the Royal Society B”.

Istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije (UWA) i Univerziteta Flinders otkrili su morsku travu latinskog naziva Posidonia australis u plitkim vodama zaliva Šark (Ajkula) duž zapadne obale Australije. Odmah su se bacili na proučavanje, u nastojanju da otkriju koliko je različitih biljaka na području ovog zaliva, koji se nalazi 831 kilometar sjeverno od Perta.

Pomoću genetskog testiranja utvrdili su da je ta ogromna podmorska livada duž obala zapadne Australije zapravo jedna biljka koja se proširila iz jednog sjemena tokom perioda od najmanje 4.500 godina.

Novootkrivena podmorska livada, na koju je tim australijskih istraživača slučajno naišao, pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, rekli su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije.

Da bi otkrili genetsku raznolikost biljnih vrsta koje obično rastu duž nekih dijelova australijske obale i ustanovili koliko biljaka čini podmorsku livadu, prikupili su uzorke i ispitali 18.000 genetskih markera kako bi stvorili genetički profil svakog uzorka.

“Otkriće nas je oduševilo. Radilo se o samo jednom genetičkom profilu”, rekla je Džejn Edžlo, glavna autorka studije.

“I to je to, samo jedna biljka proširila se iz jednog kolonizujućeg sjemena na čak 180 kilometara u zalivu Šark, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji”, dodala je Edžlo.

Ova biljka je posebna i po svojoj otpornosti jer raste na različitim područjima zaliva s vrlo promjenjivim uslovima.

“Izgleda da je veoma otporna jer je izložena širokom rasponu temperatura i saliniteta, ali i ekstremnoj količini svjetlosti, a takva kombinacija za većinu biljaka predstavlja vrlo stresno okruženje”, rekla je jedna od koautorki studije Elizabet Sinkler.

“Ova pojedinačna biljka možda je zapravo sterilna jer nema reproduktivnih organa, zbog čega je njeno preživljavanje i širenje prilično zbunjujuće. Za biljke koje se šire bez polnog razmnožavanja obično je karakteristična smanjena genetska raznolikost, što im je u uobičajenim okolnostima potrebno da bi se nosile s promjenama u sredini”, kazao je koautor studije Martin Brid sa Univerziteta Flinders.

Ova vrsta biljke generalno raste poput travnjaka brzinom do 35 centimetara godišnje. Zahvaljujući tom saznanju stručnjaci su procijenili da je podmorskoj livadi trebalo oko 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.