Naši neprijateljski “ubitačno- rušilački blizanci” 

Sve ove anticivilizacijske pojave su problematizirane u mnogim međunarodnim izvještajima o Bosni i Hercegovini.
word-image
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Veoma inspirativno, ovaj vremešni visoki intelektualac, koji zahvaljujući svim svojim vrlinama i osobinama, sa ogromnim životnim iskustvom, upravo zahvaljujući pamćenjima i sjećanjima, ispisuje vam, dragim čitaocima, tematski interesantan sadržaj i ovoga članka.

Da se ne zaboravi.

Kako to čini, sa pravoga mjesta, pred odlazak u “Jad Vašem” svjetski memorijalni centar holokausta, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u službenoj posjeti Izraelu.

Dakle, sa mnogo spoznaja i istinitih sadržajnih činjenica, sa velikim zadovoljstvom u riječima i slikama iskazujem svoja neposredna pamćenja i događanja, ovoga tematskoga sadržaja.

Interesantna je činjenica zašto me upravo za sve ovo inspirisao, niko drugi, već u ovome vremenu i trenutcima, upravo veliki hrvatski nacionalista, čelnik ortodoksne nacionalističke stranke HDZ-a u Bosni i Hercegovini, još konkretnije u Hercegovini i gradu Mostaru, njihov akademik i professor Sveučilišta Dragan Čović.

Kakve li simbolike i još veće ironije, pred odlazak u Izrael i posjetu ovome centru, upravo se našao na pravome mjestu, sa simboličnom jevrejskom kapicom zvanom, tradicijalno “jamajka”.

Našao se na mjestu gdje je ispisano na engleskom, da se ne zaboravi, upravo rušenje najvećeg mostarskog spomenika, svjetske arhitekture “Staroga mosta” u UZP ( udruženom zločinačkom poduhvatu ) hrvatske vojske HV i HVO, dakle učesnika u agresiji na Mostar i okolinu i na državu Bosnu i Hercegovinu.

Haški sud je rekao svoje, kao i mnogi dosadašnji teksto pisci su u mnogome opisali ovaj slučaj, te je ovom prilikom i nepotrebno o ovome nešto posebno ispisivati.

Međutim, ustaška ideologija iz vremena NDH imala je svoje korijene, na kojima se upravo i nastavila realizirati ista takva i sa Franjom Tuđmanom i njegovim jaranom Slobodanom Miloševićem, kao i sa njihovim saradnicima i slijedbenicima ili nasljednicima, sa Matom Bobanom i do današnjih dana, njihovim velikim nacionalistima i dokazanim “rušiteljima blizancima” upravo Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Dakle, svi su oni učesnici i realizatori agresorske, nacionalističke i ubitačne “ideološke matrice” njihovih uzora i mentora iz prošlosti fašizma, ustaštva, četništva i sve do trenutnog vremenskog najubotičnijeg nacionalizama.

Djeluju godinama , kao uigrani tandemi “rušilačkih blizanaca”, koje pamtim i sjećam ih se, od Vjekoslava Mkasa Luburića i njegovog vješanja patriota sa Marijinog dvora u Sarajevu, kao rođeni sarajlija, zatim kao građanin grada Mostara, sa agresijama sa istoka i zapada, od istih ovih izvršioca indentičnih ideoloških nakana, sa blizancima odgovarajućih vremenskih perioda

Pavelić- Mihajlović, ustaško- četnički blizanci iz 40-tih godina, fašizma !

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman iz Karađorđeva, agresorski blizanci, 90-tih godina
Srpsko-hrvatski sporazumi o podjeli: Karadžić i Boban realiziraju plan  Miloševića i Tuđmana
Radovan Karadžić i Mate Boban, genocidaši iz RS- i HB

Dakle, dolaskom na mjesto velikoga zločina na Stari most, samozvani akademik i nacionalista Dragan Čović, posjetom memorijalnom centru holokausta, izjavljuje i obećava da će se pobrinuti za antisemitizam.

Međutim, citiram, “Ono što je sigurno jeste da sagovornicima nije kazao da su u dijelovima Bosne i Hercegovine, u kojima HDZ, ima vlast, ulice nazvane po nacistima i fašistima i njihovim saradnicima. Najeklatantniji primjer za to su ulice Mostara nazvane po ustašama Mili Budaku, Juri Francetiću, Mladenu Lorkoviću, Anti Vokiću i Đuri Spuževiću.

Oni i mnogi drugi bili su istaknuti pojedinci u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) pod čijim je kvislinškim režimom tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja.

Nazivanje ulica po njima je dio HDZ-ove glorifikacije zločinaca iz Drugog svjetskog rata, kao i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Čoviću ništa nije bilo sporno da hrvatski pjevač, koji promiče nacističke i fašističke stavove, Marko Perković Thompson 2017. održi koncert u Mostaru. Sastavni diosvakog Thompsonovog koncerta je ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Bio je i u Bleiburgu na kojem se također promovira ustaštvo, a dočekao je i ratnog zločinca Darija Kordića koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva 116 civila u Ahmićima. Ne pristaje na okončanje onoga što je svojstveno aparthejdu – “dvije škole pod jednim krovom”.

Sve ove anticivilizacijske pojave su problematizirane u mnogim međunarodnim izvještajima o Bosni i Hercegovini.

U Čovićevo odavanje počasti žrtvama nacizma i fašizma možda će se i moći vjerovati onda kada on i HDZ prestanu glorificirati i pravdati ratne zločince te priznaju zločine počinjene u ime naroda kojem pripadaju. To se odnosi i na sve ostale političare, neovisno o nacionalnosti, koji verbalno proklamuju antifašizam, a u praksi rade suprotno od toga.” /završen citat S. Puhala/

Sve laži i obmane, prema Gebelsu da bi te laži postale istionite, aktuelni čelnik HDZ-a Dragan Čović, nazvan od uglednih Hrvata i “grobarom hercegovačkih Hrvata” u kontibuitetu izjavljuje da su njegovi Hrvati “ugroženi” zanemarujući njihovo diskriminatorsko djelovanje na ovim prostorima, majorizaciju u sistemu vlasti i uzurpaciju industrijskih objekata u gradu Mostaru, kao Aluminij, Soko i ine tvrtke.

U ličnoj zabludi i nepodnošljivoj propagandi svojih nastojanja i bolesnih amicioznih težnji da uspije na izborima za funkciju člana Predsjedništva, permanentno napada patriotu i dokazanog rodoljuba, rođenog Hrvata Željka Komšića, prije svega da nije Hrvat i da je drugi član Predsjedništva iz reda Bošnjaka..

Kakvog li apsurda i sramote od hrvatskih čimbenika, koji slijepo slijede lažnu i nepodnošljivu bolesno ambicioznu, kriminalnu i nacionalističku Čovićevu politiku.

Možda u ovim glupostima u vlasti Republike Hrvatske i uspjeva, evo sve do mjeseca oktobra, kada će mu građani ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine i konačno i trajno reći da je nepoželjan, da je naš Željko Komšić prestavnik svih građana BiH.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.