Da mi treba tvoj novac, ne bih te savjetovao

On govori istinu i čuva Allahove granice svejedno da li sjedio sa sultanom i njegovim vezirima i ministrima ili sa običnim ljudima i siromasima.
4B3D9924-A4BC-4928-A562-B5402676A849
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U svom djelu El-Bidaje ven-nihaje – Početak i kraj, hafiz Ibn Kesir spomenuo je predaju u kojoj se navodi da je jedan pobožni musliman ušao kod abasijskog halife Ebu Dža’fera el-Mensura i rekao mu: ”Allah ti je dao cijeli dunjaluk sa svim njegovim blagodatima, pa se iskupi s nečim od toga što ti je dato i sjeti se noći u kaburu kakvu nikad prije nisi doživio, i sjeti se noći koja će se završiti danom koji nema svoje noći.”

Halifa El-Mensur je s odobravanjem prihvatio njegov govor i naredio je da mu se dadne novac. Na to je pobožni musliman rekao: ”Da mi treba tvoj novac, ne bih te savjetovao.” (El-Bidaje ven-nihaje, X/126.)
Jedna od najboljih i najuzvišenijih blagodati koju Allah daruje ljudima jeste iskrenost u riječima i djelima. Koga je Allah odlikovao iskrenošću, iz njegovog srca i sa njegovog jezika teku rijeke mudrosti, on je zadovoljan sa onim što mu je Allah podario od dunjalučke opskrbe i daleko je od pohlepe i gramzivosti.

Njegova ambicija i čežnja vezana je za Ahiret i najviše deredže u Džennetu, i on je u stalnoj potrazi za uzrocima i djelima koja će ga dovesti do tog cilja. Njega odlikuje iskreno i čvrsto vjerovanje i on se u ime Allaha ne boji ničijeg prijekora. On govori istinu i čuva Allahove granice svejedno da li sjedio sa sultanom i njegovim vezirima i ministrima ili sa običnim ljudima i siromasima.

Ali se on isto tako odlikuje i lijepim ahlakom, znanjem, mudrošću i odmjerenošću, tako da uzima u obzir stvarna stanja ljudi, individualne i društvene razlike, poziciju i mjesto koje neko ima u društvu, što sve skupa čini da ga ljudi prihvataju, uvažavaju i slušaju.

Za razliku od onih koji su spremni ponuditi svoju vjeru i principe kao cijenu za prolazno bogatstvo i malo dunjalučke slave i ugleda, i koji su zadovoljni poltronskim odnosom i podaništvom, jer ih je zarobila i zaslijepila ljubav prema bogatstvu, vlasti, slavi i ugledu. Oni ne vide da time sami sebe ponižavaju i omalovažavaju, pa kako da ih drugi poštuju, uvažavaju i slušaju njihove savjete.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.