“Zalog svjetlosti” akademika Fatmira Bačija

Stih nema nijedan drugi svijet, ni jednu drugu zemlju osim svoje umjetničke riječi i stiha koji su njegovi kolijevka i njegov gorb.
U Sarajevu promovirana knjiga “Zalog svjetlosti” akademika Fatmira Bačija_62a3edfdba2f1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U hotelu Hills u Sarajevu organizirana je promocija knjige „Zalog svjetlosti“ autora akademika Fatmira Bačija.
Na promociji su govorili: akademik Mehmed Akšamija, akademik Refik Šećibović, Hazbija Kalač, i Edin Tule, a promocijom je moderirala Zara Malićbegović.

Prisutnima se mešu prvima obratio predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija.
„Kreativni opus Fatmira Bačija prepoznatljiv je po tematskim okupacijama i stilskom izrazu kako u prozi i poeziji, tako i u oblasti eksperimentalnog neprofesionalnog slikarstva. Ipak, ono što važi za sve umjetnike, može se reći da važi i za Fatmira Bačija. Jedan od kritičara njegovog djelovanja zapisao je „On nije ništa više ni manje od pjesnika i umjetnika vlastitog života. Ne pod krinkom biografa već u onom čovjeku koji, čineći poeziju i umjetnost suštinom vlastitog života, pokušava konstruirati svoj identitet i subjektivnost, svoj svijet i unutarnju domovinu kroz poeziju i umjetnost.

Nije moglo biti drugačije. Stih nema nijedan drugi svijet, ni jednu drugu zemlju osim svoje umjetničke riječi i stiha koji su njegovi kolijevka i njegov gorb.“ Da je to tako uvjerava nas ispisani tekstualni sadržaj u ovoj knjizi, kako je riječ o uzvišenim dimenzijama kojima teži ljudsko biće, putanja kojom nas vodi do nebeskih visina i vječne svjetlosti, popločana je univerzalnim vrijednostima vjere i morala, simbolizirajući bogobojaznost i osjećaj svjesnosti. Ovu knjigu „Zalog svjetlosti“ u izdanju Matice bošnjačke, toplo preporučujem svim uzrastima čitatelja.“

Akademik Refik Šećibović istakao je da je pitanje napretka i vremenska i prostorna kategorija.
„Ako mislite da možda napredujemo ako imamo neku tehnologiju u džepu i tako dalje, nemojte misliti da napredujemo u našoj misli, sadržaju i onome što stvaram jer napredak je pitanje vrijednosti, identiteta, znanja, osobina, tradicije i kulture, najmanje tehnologije. Zato vam predlažem da ovu knjigu pročitate i sa njom se družite, razmišljajući o onom ključnom pitanju koje nam je moj prijatelj postavio, kakvi smo mi kao individue, kakvi smo mi kao zajednica i kakvi smo mi kao individude našoj zajednici i uopšte u našem okruženju.“

Hazbija Kalač je govoreći o knjizi „Zalog svjetlosti“ istakao da je autor knjige Fatmir Bači najveći balkanski pjesnik.
„Preporučujem vam da pratite i čitate Fatmira Bačija koji će prije ili kasnije postati ono što je davno trebao postati, a to je pravilnik za pjesništvo, za esej, za prozu, za sve što je umotvorina. Ja sam upoznao samo jednog autora u južnoslovenskom jezičkom prostoru kojega bih zaista stavio ispred Fatmira Bačija, a to je rahmetli Alija Izetbegović sa svojom knjigom „Islam između istoka i zapada“.

O autoru knjige i njegovom djelu govorio je i Edin Tule.
„Za mene je svaki njegov dolazak poput Bajrama. Autor se igra kroz cijelu svoju knjigu na način da na jedan način podilazi egu jer su mu rečenice izuzetno pažljive, kvalitetne, uložio je u njih, cijeni čitaoca, sa druge strane on taj ego i izvrće, izvrće mu tepih ispod nogu jer nailazimo na pojmove koji nisu toliko poznati i moramo ih pretraživati, a to je ljepota jer imamo previše štampe koja je razvodnjena, koja podilazi egu.“

Prisutnima se na kraju obratio i autor knjige akademik Fatmir Bači, naglašavajući da je dostojanstvo dato samo čovjeku.

Promociju je organizirala Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.