Islamska civilizacija u Endelusu

Ilustracija: Hugo Geers
Ilustracija: Hugo Geers
Nema sumnje da naši historičari ne pridaju važnost ovoj epohi, koja je jedna od najvažnijih epoha u ljudskoj historiji, iz četiri razloga
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nema sumnje da slijepi fanatizam mnoge zapadnjake tjera da sakriju prednosti civilizacije Arapa i muslimana u Endelusu, posebno veličanstvene civilizacije koja je upalila svoje baklje prvi put u Evropi. I nisu se ograničili samo na sakrivanje prednosti islamske civilizacije, nego su počeli izmišljati ružne stvari i pripisivati ​​ih Arapima, njihovim vođama, uglednicima i učenjacima kroz osam stoljeća islama u Endelusu.

Stoga donosimo kratke isječke iz knjige Civilizacija Arapa u Španiji, poznatog naučnika i izuzetno plodnog pisca Josepha MacCabea, koji je napisao oko 250 knjiga, održao hiljade predavanja, proputovao cijeli svijet i naučio deset svjetskih jezika, i njegovo viđenje islamske civilizacije u Endelusu, jer je on kršćanski autor i ne može se optužiti za vjersku pristrasnost, niti se može dovesti u pitanje njegovo znanje.

Naime, MacCabe u svojoj knjizi, veli: ”Duga stoljeća koja je karakterizirala ova muhamedanska kultura i civilizacija, od Portugala na zapadu do Sinda na istoku, dosegla su u četrnaestom stoljeću kod Arapa nivo koji su dosegle grčka i rimska civilizacija, da ne kažemo da su ih i nadmašili.

Ljudska rasa u Španiji se tokom mnogih stoljeća uzdizala do najviših razina blaženstva, sreće i opće strasti za stjecanjem znanja i umjetnosti, blagonaklonosti i dobročinstva prema siromasima i bijednicima, te unapređivanja umjetnosti i prefinjenosti. Možda do ovih dana sunce nije izašlo nad sretnijim i bogatijim narodom, i željnijim uživanja u ljepoti, nauci i veličanstvenim djelima, od Arapa iz Endelusa.

Nema sumnje da naši historičari (misli na zapadne historičare) ne pridaju važnost ovoj epohi, koja je jedna od najvažnijih epoha u ljudskoj historiji, iz četiri razloga:

Prvi: situacija i stanje Španije, Sicilije i Istoka od 9. do 13. stoljeća suprotna je situaciji i stanju kršćanske i prljave Evrope do nesagledivih razmjera.

Drugi: Iako su Arapi započeli svoj uspon od brutalnog (osvajačkog) stepena poput Gota i Vandala, ostaci grčke i perzijske civilizacije potaknuli su ih da u manje od dva stoljeća izgrade svijetlu civilizaciju, dok su stanovnici Evrope bili pod vlašću papa koji su vladali nad njima sedam stoljeća prije nego što su dostigli nivo koji je mnogo niži od nivoa Arapa i muslimana.

Treće: Arapi koji su izgradili ovu izvanrednu civilizaciju bili su tolerantni u vjeri i nisu bili fanatici.

Četvrto: Civilizacija tih Arapa bila je uvod u renesansu i napredak u kojem se danas nalazimo.

I ja želim naglasiti da su ovu civilizaciju uništili fanatici iz reda španjolskih kršćana u Endelusu.” Zatim dodaje: ”Prošlo je skoro hiljadu godina od brisanja tragova civilizacije Arapa u Endelusu, i jedva da postoji knjiga vrijedna gubljenja vremena na čitanje o tome. Drugim riječima, u vrijeme svoje slave, Arapi su imali mnoge vrijedne knjige i djela, a kada su nestali, većina njihovih knjiga je spaljena, tako da u narednih skoro hiljadu godina ljudi nisu mogli naći knjigu dostojnu čitanja.”

Isti autor u svojoj knjizi Etika, veli: ”U islamskom kraljevstvu bilo je dvadeset vjera podijeljenih u stotinu pravaca ili sekti, i sve su živjele u miru i toleranciji. A mali porez koji je nametnut nemuslimanima, zapravo je bio podrška državnoj blagajni, i on nije imao za cilj uzdizanje iznad nemuslimana i njihovo vrijeđanje, iako su halife znali kako se kršćani u Evropi odnose prema onima koji su druge vjere. Stoga, muslimanski vladari Endelusa imaju pravo biti ponosni što su oni najbolji i najpravedniji vladari na zemlji.”

(Iz knjige: Kadetu fethul-Endelus – Vođe osvajanja Endelusa, I/165.)

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.