Rezultate obdukcije iščekujemo svakog dana

Volio bih da Bosna i Hercegovina kao naša matična država ima mnogo bolji status na međunarodnom planu.
Zukorlić za Federalnu – Rezultate obdukcije iščekujemo svakog dana_62a15a16eaf02.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, gostujući u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji kazao da svaki dan očekuje rezultate obdukcije njegovog oca rahmetli muftije Muamera Zukorlića.

Kad je u pitanju istraga koja se vodi o smrti njegovog oca, Usame navodi da se ni on ni porodica nisu htjeli pomiriti s tim da je umro njihov lider i velikan, a da nisu urađene osnovne stvari, procedure koje se rade u takvim slučajevima, kao što je uviđaj, uzimanje izjava, konstatovanje smrti u bolnici, pa čak ni obdukcija.

“Nas je tad zadesio haos i u tom haosu ljudi nisu imali kapaciteta da racionalno razmišljaju. Tada sam bio u inostranstvu i stigao sam tik pred dženazu, kada je to sve bilo već gotovo. Od trenutka kada sam došao preduzeli smo neke radnje kao što je uzimanje uzoraka. Ti su uzorci testirani u dvjema laboratorijama i stigao je rezultat u kojem piše da testirani uzorak sadrži tragove teškog metala i da postoji vjerovatnoća da je došlo do trovanja”, kaže Zukorlić.

Na pitanje da li to znači da je njegov otac ubijen, odgovara: “To mi ne znamo. Imamo samo osnovanu sumnju i želimo da je raščistimo, da znamo pod kojim okolnostima je rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić umro, da budemo načisto, i da bi sve to bilo što sigurnije tražili smo da se formira međunarodna ekspertiza. Nama su zvanični organi Republike Srbije to prihvatili i formirana je međunarodna ekspertiza sastavljena od stručnjaka iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke. Na početku mi je rečeno da će rezultati biti poznati za mjesec, međutim, to se odužilo i zaista svaki dan očekujemo rezultate. Još uvijek nam nisu stigli”, rekao je Usame Zukorlić.

Kada je u pitanju političko djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog odnosa prema Bošnjacima, Zukorlić ističe da došlo do pozitivnih promjena u Sandžaku.

“Aleksandar Vučić je naš koalicioni partner i primarno nam je važan njegov odnos prema Sandžak u odnosu na prethodnike – koji su prema Sandžaku imali brutalan odnos. Živjeli smo jedan period u kome nas je redovno posjećivala žandarmerija, nisu postojala nikakva ulaganja u Sandžaku, cijepali su Islamsku zajednicu. Sve to je prestalo u mandatu Aleksandra Vučića. Država je počela da vraća vakufsku imovinu Islamskoj zajednici i da vraća prava i muslimanima i Bošnjacima”, kazao je Usame Zukorlić.

Ocjenjuje da je, kad je u pitanju međunarodna politika, Vučiću glavni prioritet da zaštiti Srbiju i njene interese onako kako to radi, naprimjer, Turska, a sve kako bi Srbija imala mnogo važniji i veći status na međunarodnom plan.

“Koliko vidim, njemu to uspijeva. Srbija će vrlo brzo postati miljenica i Istoka i Zapada, za razliku od Bosne i Hercegovine, koja sve radi šablonski. Zaista niko ni na Istoku ni na Zapadu Bosnu i Hercegovinu ne smatra nikakvim faktorom. Meni je to žao. Volio bih da Bosna i Hercegovina kao naša matična država ima mnogo bolji status na međunarodnom planu. To je sada jako daleko”, smatra Zukorlić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija će imati ogromne benefite od stava koji je trenutno zauzela, a na kraju će se ona opredijeliti ne samo na stranu Zapada – već da će jednog dana ući i u NATO.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.