“Rusija nas štiti”

Ilustracija: Andrius Banelis
Ilustracija: Andrius Banelis
Narodna skupština RS, sinoć je usvojila niz zaključaka, u kojima je zauzela neutralan stav po pitanju „sukoba Rusije i Ukrajine“.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Narodna skupština Republike Srpske, smatra da je neutralan stav po pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji u interesu Republike Srpske, u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbjedosne pozicije Republike Srpske“, navodi se u posebno usvojenom zaključku Narodne supštine, koja je sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Ovim je Republika Srpska i zvanično zauzela stav prema ovom pitanju, oko kojeg se još vodi politička borba, odnosno da li bi Bosna i Hercegovina trebalo da se priključi sankcijama protiv Rusije.

„Rusija nas štiti”

„Protiv sam uvođenja bilo kakvih sankcija Rusiji. Treba da ostanemo u poziciji neutralnosti, da RS ostane izvan procesa i globalnih dešavanja“, rekao je Dodik, obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini RS, podsjetivši da sankcije ne mogu biiti uvedene zemlji koja je garant Dejtonskog sporazuma.

„Rusija nas štiti u Savjetu bezbednosti UN-a, zajedno sa Kinom stavila je veto na prijedlog rezolucije Velike Britanije o genocodu u Srebrenici”, podsjetio je Dodik.

Poslanicima se na sjednici sa jednom tačkom dnevnog reda, Informacija o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji- mjesto i uloga RS, obratio i ambasador Ruske Federacije u BiH, Igor Kalabuhov. On je upozorio međunarodne aktere da će njihovo spoljnopolitičko uplitanje u Bosni i Hercegovini, imati dalekosežne i opasne posljedice.

„Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice, koji je neodgovorno izabrao put podrivanja. Želja da se implementira njihova agenda, prvenstveno kroz nametanje evroatlantskih integracija, dovela je do erozije Dejtonskog sporazuma”, rekao je Kalabuhov.

Istovremeno, upozorenje o održavanju posebne sjednice i obraćanja ruskog ambasadora, stiglo je u zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja EU i Amerike u BiH.

„Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske imaju moć da stanu u odbranu civlizacijskih vrijednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu hiljada Ukrajinca koji su meta napada…“, navodi se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi ambasadori navode, da će poslanici u NSRS vjerovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajini, te da Rusija štiti ljude od nacizma, što su nečuvene laži.

Uvođenje u izolaciju

Ipak, iako je RS sada i zvanično zauzela stav po pitanju rata i Ukrajini i odnosa prema Rusiji, taj dio ostao je u drugom planu. Opozicija nije prisutvovala glasanju a tokom rasprave, optužili su Dodika  da koristi Narodnu skupštinu za lične interese.

„Naš interes nije svrstavanje na bilo koju stranu u ovom ratu. Zašto prizivate konflikt, sukob, nestabilnost. Zašto nas uvodite u izoloaciju, u siromaštvo“, pitao je predsjednik PDP-a, Branislav Borenović.

„Ne vjerujem da imate namjeru da ovim postignete naconalno jedinstvo“, poručio je prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović, Miloradu Dodiku. „Ali ja vjerujem da vi to čak i ne želite, jer vi imate neku svoju posebnu igru. Moram reći, opasnu igru.”

Sila Boga ne moli

Igra nije toliko opasna, koliko je potvrdila sve ono o čemu je opozicija ali i veliki dio javnosti tvrdio prethodnih mjeseci. Buka oko prenosa nadležnosti, koja traje od decembra prošle godine, kada su usvojeni zaključci o vraćanju nadležnosti sa države na entitet iz nekoliko oblasti, utihula je sinoć novim zaključkom.

Vladajuća većina, predvođena SNSD-om, usvojila je zaključak u kojem konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10.12.2021. godine, odlaže za šest mjeseci „kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima“.

Pored toga, skupština je usvojila zaljučak u kojem navodi da je misija ALTEA „potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, što je praktično sve suprotno onom, na čemu se bazirala politika vladajuće koalicije u RS prethodnih mjeseci. Na taj način je iskorištena sutuacija i odnosi između Rusije i Ukrajine, kako bi se smirila priča o mogućim oštrijim sankcijama prema RS.

Kolateralna šteta

Ipak, samo nekoliko časova prije donošenja ove odluke, Amerika je uvela sankcije ministru zdravlja u Vladi RS, Alenu Šeraniću, uz obrazloženje da se radi o podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Uloga Alena Šeranića je ta da radi za građane Republike Srpske. Uloga Alena Šeranića je da radi na unapređenju zdravstvene zaštite, na opremanju ustanova, na stvaranju novih bolnica, na uvođenju novih vidova terapije, na poboljšanju socijalne zaštite i izdvajanja za socijalne kategorije. Sve to u ove četiri godine sam radio i tome ostajem posvećen“, rekao je Šeranić, reagujući na sankcije, navodeći da i dalje ostati posvećen svojim dužnostima.

„Šeranić je nastavio promovisati secesionističke aktivnosti RS jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje. Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS, što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD-a.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.