Pješačka staza na krovovima zgrada

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ukoliko gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu, organizatori će posaditi i usjeve i izgraditi manje kuće od održivih materijala.
VIDEO: Roterdam dobio pješačku stazu na krovovima zgrada_62a01717968cb.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Udruženje “Rooftop Days” sa sjedištem u lučkom gradu Roterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove tržnih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.

“Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada”, rekao je AFP-u direktor organizacije “Rooftop Days” Leon van Geest, ističući da se za sada “koriste samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama”.

Narandžasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica tog mosta povezuje gradski Svjetski trgovinski centar s jednom robnom kućom na visini od skoro 30 metara.

Duž šetališta, koje će biti otvoreno do 24. juna, nalaze se manje vetrogeneratori, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za sletanje dronova.

Ukoliko gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu, organizatori će posaditi i usjeve i izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Poznato je da otprilike trećina Holandije leži ispod nivoa mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagođavanju na klimatske promjene.

Hitna reakcija za Holanđane je još nužnija s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 miliona stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2. Po gustini naseljenosti ispred Holandije su samo Monako, Vatikan, Malta i San Marino. 

Roterdam je u Drugom svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je u pitanju korišćenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišćeno samo oko 1,8 odsto.

Transformacija grada mogla bi potrajati decenijama, ali Van Geest kaže kako je “uvjeren da će to postati stvarnost”. S obzirom na to da je holandsko stanovništvo sve urbanije, “prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati da iskoristimo krovove”, pojasnio je.

Manifestacija “Rooftop Days” održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je “Rooftop Field” (Polje na krovu). Na području od 1.000 kvadratnih metara šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.

Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine padavine sve nepredvidivijima.

Dio uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do ‘krovnog polja’ pokazao se veoma popularnim.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.