Pješačka staza na krovovima zgrada

Ukoliko gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu, organizatori će posaditi i usjeve i izgraditi manje kuće od održivih materijala.
VIDEO: Roterdam dobio pješačku stazu na krovovima zgrada_62a01717968cb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Udruženje “Rooftop Days” sa sjedištem u lučkom gradu Roterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove tržnih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.

“Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada”, rekao je AFP-u direktor organizacije “Rooftop Days” Leon van Geest, ističući da se za sada “koriste samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama”.

Narandžasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica tog mosta povezuje gradski Svjetski trgovinski centar s jednom robnom kućom na visini od skoro 30 metara.

Duž šetališta, koje će biti otvoreno do 24. juna, nalaze se manje vetrogeneratori, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za sletanje dronova.

Ukoliko gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu, organizatori će posaditi i usjeve i izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Poznato je da otprilike trećina Holandije leži ispod nivoa mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagođavanju na klimatske promjene.

Hitna reakcija za Holanđane je još nužnija s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 miliona stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2. Po gustini naseljenosti ispred Holandije su samo Monako, Vatikan, Malta i San Marino. 

Roterdam je u Drugom svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je u pitanju korišćenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišćeno samo oko 1,8 odsto.

Transformacija grada mogla bi potrajati decenijama, ali Van Geest kaže kako je “uvjeren da će to postati stvarnost”. S obzirom na to da je holandsko stanovništvo sve urbanije, “prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati da iskoristimo krovove”, pojasnio je.

Manifestacija “Rooftop Days” održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je “Rooftop Field” (Polje na krovu). Na području od 1.000 kvadratnih metara šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.

Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine padavine sve nepredvidivijima.

Dio uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do ‘krovnog polja’ pokazao se veoma popularnim.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.