Obnoviti i zaštititi najstariju kuću u Rožajama

Zajednica bi se na taj način, kažu, odužila precima i stvorila bolji ambijent za buduće naraštaje.
SRIJEDA Obnoviti i zaštititi najstariju kuću u Rožajama_629fef50a48c7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Jedna od najstarijih kuća u Rožajama, reprezent izvorne arhitekture, već dvije decenije propada. Lokalna javnost ukazuje na važnost tog kulturnog dobra i poziva nadležne da se uključe u obnovu i zaštitu objekta.

Napukli zidovi, slomljeni prozori, devastirana unutrašnjost. Tako izgleda jedna od najstarijih kuća u Rožajama, biser autentične izvorne stambene kulture.
“Pretpostavlja se da je negdje pet do šest generacija u ovoj kući rođeno. Evo danas vidite kako ona izgleda. Negdje mi je otac pričao da je to negdje 1.800. godine, ili možda nešto ranije ona sagrađena”, kaže Sabahko Nokić, potomak nekadašnjih vlasnika kuće.

Aldemar Ibrahimović, akademski slikar kaže da ta kuća predstavlja baš taj tipični planinski arhitektonski sadržaj.

Građani Rožaja danima na društvenim mrežama ukazuju na potrebu da se kuća Nokića zaštiti.
Mještani naselja u kojem je smještena nadaju se da će da će biti pretvorena u muzej. Zajednica bi se na taj način, kažu, odužila precima i stvorila bolji ambijent za buduće naraštaje.

„Uz malu neku intervenciju može objekat sam da se zaštiti, da se promijeni krov, da se enterijer obnovi, još uvijek je tu ono što nju čini takvom kakva jeste i dobro bi bilo da se konačno osvijestimo i da stanemo na put toj devastaciji, destrukciji“, naveo je Ibrahimović, akademski slikar.

Mirsada Bibić Šabotić, profesorica i građanska aktivistkinja poručuju da se kulturna dobra moraju čuvati.
“Kulturno naslijeđe predstavlja potencijalno najznačajniji faktor formiranja nacionalnog brenda kojim zemlja može graditi svoju najpozitivniju sliku. Naravno da kulturno naslijeđe ima i ekonomske vrijednosti. Samo da pomislimo kada bismo sve ove kuće koje su zapostavljene pretvorili u muzeje. Koliko bi se možda ljudi moglo zaposliti. Imali bismo benefit od svega toga”, poručila je ona.

Na teritoriji Rožaja postoji još dvadesetak autentičnih starih kuća koje su prepuštene surovom zubu vremena.

Ukoliko bi se obnovile, saglasni su sagovornici TVCG, grad pod Hajlom postao bi kapija za putovanje kroz minule vjekove.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.