U novopazarskom Muzeju prezentiran tradicionalni zlatovez

Tehnika zlatoveza je cvjetala u 18. i 19. vijeku.
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U okviru programa obilježavanja 70 godina Muzeja u Novom Pazaru, organizirana je prezentacija „Tradicionalni zlatovez – domaća radinost, terzijski zanat i primjenjena umjetnost“.
Etnolog ove ustanove Muradija Kahrović – Jerebičanin, istakla je da je ovom prezentacijom publici prikazano koliko vrijedi tradicionalni zlatovez.

„To je jedna tematika koja je interesantna publici, bez obzira čime se bavi publika. To će biti jedna nematerijalna kulturna baština i sve ćemo to nastojati da prikažemo kao jednu cjelinu. Tradicionalni zanat ćemo prikazati kao historijski razvoj, kako danas stoji sa tradicionalnim zanatom i naravno nastojat ćemo to da prikažemo putem raznih fotografija.“
Naglasila da je tehnika zlatoveza cvjetala u 18. i 19. vijeku.

„Nažalost, sredinom 20. vijeka kreće polako gašenje ove tehnike. Terzijski zanat je jedna od zanata koji su stradali kao posledica modernizacije. Danas mi nemamo terzijskog zanata ali ova tehnika može i dalje da se spasi organiziranjem različitih radionica, aktiviranjem mnogih poteza koji će uticati na taj terzijski zanat. Međutim, potrebne su različite aktivnosti, različite radionice i ne trebamo da zaboravimo naš tradicionalni zlatovez. Moramo se potruditi i prezentovatri ove itekako vrijedne naše elemente kulturne baštine, putem ovakvih predavanja, radionice. Mi ćemo na taj način nastojati da prikažemo ovu našu kulturnu baštinu.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.