Srpski i bošnjački nacionalizam pobratimljeni

Sva tri nacionalizma na ratnim traumama i nepostojanju infrastrukture i politike pomirenja bosanskohercegovačkih naroda grade vlastite političke platforme.
Srpski i bošnjački nacionalizam pobratimljeni_629aad91ae423.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dan bijelih traka kojim se zadnjih deset godina obilježava pogrom nesrpskog stanovništva u Prijedoru, ove je godine pokazao, kako mostarski pjesnik Marko Tomaš kaže, da je cilj sva tri nacionalizma u Bosni i Hercegovini da rat nikada ne završi, odnosno da se perpetuira konstantno (pred)ratno stanje. Jer upravo sva tri nacionalizma na ratnim traumama i nepostojanju infrastrukture i politike pomirenja bosanskohercegovačkih naroda grade vlastite političke platforme koje u demonizaciji druge nacije vide jedini oblik političke kampanje i dugoročnog političkog projekta. Ali ne samo na toj provjerenoj šovinističkoj stigmatizaciji drugih nacija i kultura, nego i na krvoločnom odstranjivanju članova vlastitog nacionalnog korupsa koji umjesto pristajanja na takav tip politike, odabiru transgresiju ili neki vid otpor.

Upravo se to desilo ovog utorka u Prijedoru. Kao što smo izvještavali ranije, Dan bijelih traka je počeo ciničnim performansima srpskih šovinista koji su za cilj imali spriječiti komemorativnu šetnju ulicama grada Prijedora, a završio hajkom bošnjačkih šovinista na Edina Ramulića. Edin Ramulić kao redar na Danu bijelih traka, zabranio je premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću da govori na skupu na centralnom gradskom trgu u Prijedoru i time uzurpira i SDA-izira komemoraciju žrtvama prijedorskog užasa.

Edin Ramulić je čovjek koji je preživio logore i bio je pripadnik Armije BiH, Fadil Novalić je isto bio pripadnik Armije BiH. Međutim, za razliku od Ramulića koji je već godinama bori za dostojanstvo žrtava Prijedora, ali i za stvaranje osnova da zajednički život naroda BiH, Fadil Novalić je korumpirani političar iz bošnjačke nacionalističke stranke, premijer u tehničkom mandatu već četvrtu godinu, poznat po tome što je pokušao narodu ove zemlje podvaliti falš kineske respiratore preko poljoprivrednog gazdinstva, a i time štogod ušićariti zajedno sa drugim prvacima SDA-ove elite. Za to mu se sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Međutim, sve ovo je nebitno za bot bojovnike bošnjačkog nacionalizma po socijalnim mrežama i internet glasilima koji već danima provode hajku nad Ramulićem nazivajući ga “velikosrpskim redarom” jer se usudio ispriječiti između Novalića i još jednog bagateliziranja žrtava rata u BiH. A ako je išta bošnjački nacionalizam sa SDA-om na čelu usavršio u ovih trideset godina, upravo je to kako najbolje politički iskoristiti i profitirati na činjenici da je bošnjački narod najveća žrtva ratova u BiH. I to je suština bošnjačkog nacionalizma i njegove komemorativne politike danas. Njega nije briga za  dostojanstvo žrtve, a kamoli za budućnost i zajednički život naroda u BiH.

Bošnjački nacionalizam na matematici mrtvih gradii svoju ideologiju demoniziranja drugih nacija. Jednako kao što je srpski nacionalizam na matematici Jasenovca gradio i gradi vlastitu mitologiju i politiku demonizacije druge nacije. Skoro trideset godina nakon kraja rata, Bosna i Hercegovina živi bijedu. Socijalnu, ekonomsku, političku i ljudsku bijedu u kojoj je Fadil Novalić, korumpirani političar iz SDA svojim propustima odgovoran za najveću smrtnost od COVID-a po broju stanovnika u Europi, važniji od Edina Ramulića, aktivista, čovjeka, žrtve, borca za pravdu i bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Aferim braćo!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.