Kako možemo pomoći pčelama

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Franck Beestro je limena posuda za sadnju medonosnog cvijeća koje pčelama osigurava prijeko potrebnu hranu.
Franck Beestro: Evo kako možemo pomoći pčelama_629a9defb1a0f.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi prepoznala je važnost pčela u ekosistemu te je 20. maj i službeno proglašen Svjetskim danom pčela. Njihova važnost očituje se u tome što su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda pa poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima. Kako bi se stvorili idealni uvjeti za hranu pčelama, Franck je predstavio Beestro – posudu za sadnju medonosnog cvijeća. U nju samo treba dodati zemlju, posijati sjeme, zaliti s malo vode te je staviti na mjesto sa dovoljno svjetlosti. Kako bi taj proces bio lakši i jednostavniji Franck je uz pomoć ambasadorice projekta doc.dr.sc. Lejle Biber, snimio i serijal edukativnih videa o pčelama i o samoj sadnji.

Uz podršku Saveza pčelara Federacije BiH i Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, Franck je predstavio Franck Beestro kako bi pomogao u zaštiti ugroženih pčelinjih zajednica, podigao svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuo da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača. Upravo je Svjetski dan pčela idealan povod i motiv da se već danas krene s promjenama na bolje.

Franck Beestro je limena posuda za sadnju medonosnog cvijeća koje pčelama osigurava prijeko potrebnu hranu. U njoj se nalaze dvije kutije Franck čaja te sjeme medonosnog cvijeća i začina kao što su inkarnatka, boražina, bijela djetelina te facelija koje se mogu posaditi u tu posudu i postaviti na balkon, prozor, terasu ili u vrt. Time se tokom sezone cvjetanja može osigurati dovoljno hrane za desetke pčela. Osim limene posude, na Franck webshopu dostupno je i limitirano, keramičko izdanje Franck Beestro posude s pažljivo izrađenim i ručno obojenim detaljima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.