Formiranje kontradiverzione jedinice u Novom Pazaru

Problem savremenog doba u našoj državi i državama u okruženju jeste svakako puno lažnih dojava o bombama i nažalost možda će se nekada desiti da će biti neka prava dojava.
Međedović: Potrebno formiranje kontradiverzione jedinice u Novom Pazaru_629a0adb6d3f2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Lažne dojave o podmetnutim bombama nisu specifičnost samo Beograda, jer su one stigle i na adrese mnogih škola širom Srbije, među kojima je i osnovna škola „Bratstvo“ u Novom Pazaru.

Međutim, Novi Pazar za razliku od ostalih gradova nema kontradiverzionu jedinicu koja bi mogla da odgovori na takav izazov, rizik i prijetnju, ističe profesor Nacionalne bezbjednosti Enver Međedović.
„Ono što je škola sama uradila jeste evakuacija djece, bezbjednost na prvom mjestu pa onda sve ostalo. Naravno policija je obezbijedila cijeli objekat da niko ne prilazi, kako bi se zaštitili svi ljudi. Nakon toga su preduzete ostale mjere kako bi se utvrdilo da li zaista ostoji ta bomba ili ne. Jedino što je naša policija mogla da uradi jeste da obezbjedi i sačuva ljude.

Ona druga situacija vezana za provjeru objekta, da li se u njemu nalazi bomba, u onim uslovima kojima mi raspolažemo, odnosno naša Policijska uprava Novi Pazar je zaista nemoguće. Međutim, ono što se nije dogodilo jeste da nije došla kontradiverziona jedinica iz Beograda, nego smo u međuvremenu saznali da se radi o lažnoj dojavi i na osnovu toga je nastavljen rad i druga smjena je počela sa radom u pomenutoj školi.“

Ističe da je moguće da ćemo i dalje imati ovakve izazove, rizike i prijetnje, te da je potrebno formiranje kontradiverzione jedinice u Novom Pazaru.
„Problem savremenog doba u našoj državi i državama u okruženju jeste svakako puno lažnih dojava o bombama i nažalost možda će se nekada desiti da će biti neka prava dojava, da ćemo se previše osloboditi i da, nažalost, može da dođe do fatalnih posljedica da neko strada u takvoj situaciji.

Ono što trebamo raditi jeste da preventivno, država, državni organi, policija vojska, BIA i ostale službe, rade na sprečavanju, da ne može da dođe do ovakvih dojava, da presretaju ovakve dojave, da presretaju ovakve mejlove, a da se prije svega radi na informatočkom planu skretanja ovakvih pojava i preventivnog djelovanja, da se na ovaj način ne ugrožava naša nacionalna bezbjednost.”

Od 1. januara do 1. juna je na teritoriji Srbije izvršeno čak 1.046 kontradiverzionih pregleda uz angažman dodatnih policijskih snaga.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.