Izgubljena opklada

Ne daj da te na putu istine obmane malobrojnost onih koji idu tim putem i ne daj da te zavede mnogobrojnost sljedbenika zablude.
Ilustracija: Hani Zuhair
Ilustracija: Hani Zuhair
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Klađenje na nestanak i iščeznuće ove vjere, s njezinim uzvišenim propisima i farzovima, te sunnetima i kompletnom islamskom tradicijom, gubitnička je opklada koja nikada nije dobijena od vremena Ebu Džehla do Ataturkovog vremena. Ali mi požurujemo.

Znaj – Allah učvrstio tvoje srce u vjeri – da islam ne umire, već prolazi kroz periode ispitivanja i pročišćavanja svojih redova u kojima iskreni vjernici ostvaruju uspjeh i spas, a oni čija su srca bolesna padaju u stanje klonulosti i beznađa, stoga budi strpljiv i nadaj se pobjedi i Allahovoj nagradi.
I znaj da su pred tobom teški dani, u kojima će onaj ko se čvrsto drži svoje vjere biti poput onoga koji drži žeravicu u ruci, stvarnost će te često puta rastužiti a prizori zaboljeti. Ovi osjećaji su kod Allaha veliki i dokaz su dobrote i postojanosti u tvome srcu, pa ih ne ubijaj nožem klonulosti i beznađa.

Brate muslimanu i sestro muslimanko, ne daj da te na putu istine obmane malobrojnost onih koji idu tim putem i ne daj da te zavede mnogobrojnost sljedbenika zablude. Ti si džemat makar sâm bio na putu istine. Zar Allah nije rekao za Ibrahima, alejhi selam: ”Ibrahim je sâm bio ummet!” (En-Nahl, 120.) A blago takvim usamljenicima (garibima).

Na koncu, znaj da tvoje napuštanje karavane dobra ne šteti nikome osim tebi. Tvoja prisutnost u toj ”karavani odabranih” je znak Allahove dobrote prema tebi i blagodati koju ti je podario, a izlazak i napuštanje te karavane je jasan gubitak u odjeći onih koji idu u korak s novim vremenom koje je u znaku potpunog moralnog pada i posrnuća.

I znaj da se nebeski (Božanski) zakon odvija i teče ne obraćajući pažnju na imena stradalnika, jer imena padaju i uzdižu se, a Uzvišeni Allah nas podsjeća i upozorava: ”A ako glave okrenete, On će vas drugim narodom zamijeniti, koji onda kao što ste vi neće biti.” (Muhammed, 38.)
(Iz knjige: Hirasetul-fadile – Čuvanje kreposti)

Preveo i pirlagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.