Izgubljena opklada

Ne daj da te na putu istine obmane malobrojnost onih koji idu tim putem i ne daj da te zavede mnogobrojnost sljedbenika zablude.
Ilustracija: Hani Zuhair
Ilustracija: Hani Zuhair
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Klađenje na nestanak i iščeznuće ove vjere, s njezinim uzvišenim propisima i farzovima, te sunnetima i kompletnom islamskom tradicijom, gubitnička je opklada koja nikada nije dobijena od vremena Ebu Džehla do Ataturkovog vremena. Ali mi požurujemo.

Znaj – Allah učvrstio tvoje srce u vjeri – da islam ne umire, već prolazi kroz periode ispitivanja i pročišćavanja svojih redova u kojima iskreni vjernici ostvaruju uspjeh i spas, a oni čija su srca bolesna padaju u stanje klonulosti i beznađa, stoga budi strpljiv i nadaj se pobjedi i Allahovoj nagradi.
I znaj da su pred tobom teški dani, u kojima će onaj ko se čvrsto drži svoje vjere biti poput onoga koji drži žeravicu u ruci, stvarnost će te često puta rastužiti a prizori zaboljeti. Ovi osjećaji su kod Allaha veliki i dokaz su dobrote i postojanosti u tvome srcu, pa ih ne ubijaj nožem klonulosti i beznađa.

Brate muslimanu i sestro muslimanko, ne daj da te na putu istine obmane malobrojnost onih koji idu tim putem i ne daj da te zavede mnogobrojnost sljedbenika zablude. Ti si džemat makar sâm bio na putu istine. Zar Allah nije rekao za Ibrahima, alejhi selam: ”Ibrahim je sâm bio ummet!” (En-Nahl, 120.) A blago takvim usamljenicima (garibima).

Na koncu, znaj da tvoje napuštanje karavane dobra ne šteti nikome osim tebi. Tvoja prisutnost u toj ”karavani odabranih” je znak Allahove dobrote prema tebi i blagodati koju ti je podario, a izlazak i napuštanje te karavane je jasan gubitak u odjeći onih koji idu u korak s novim vremenom koje je u znaku potpunog moralnog pada i posrnuća.

I znaj da se nebeski (Božanski) zakon odvija i teče ne obraćajući pažnju na imena stradalnika, jer imena padaju i uzdižu se, a Uzvišeni Allah nas podsjeća i upozorava: ”A ako glave okrenete, On će vas drugim narodom zamijeniti, koji onda kao što ste vi neće biti.” (Muhammed, 38.)
(Iz knjige: Hirasetul-fadile – Čuvanje kreposti)

Preveo i pirlagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.