Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija u BIjelom Polju

Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u XVII vijeku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali, a stradala je 1944. godine uslijed savezničkog bombardovanja.
APELUJEMO DA SE HADŽI DANUŠ-HANUMINA ČARŠIJSKA DŽAMIJA U BIJELOM POLJU OBNOVI_629961ed8fb2f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Još jedan u nizu dokaza o tome da su sandžački gradovi nastali i razvijali se kao vakufi. Cijeli dvadeseti vijek, naročito njegova druga polovina, protekla je u pokušajima negiranja i zatiranja orijentalno-islamskog duha bošnjačkih čaršija. U smutnim i teškim vremenima pritiscima, namoravanjem u muhadžerluk, zločinima, pokušajima istrebljenja… u “mirnodopskim” periodima utiranjima tragova našeg postojanja, rušenjem vjerskih, kulturno-historijskih i svih drugih objekata i spomenika pod izgovorom “trošnosti i opasnosti od obrušavanja i izazivanja opće nesigurnosti” a u suštini sa stvarnim ciljem mijanja fizionomije naših čaršija.

Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u XVII vijeku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali, a stradala je 1944. godine uslijed savezničkog bombardovanja. Nakon II svjetskog rata, umjesto obnove, do temelja je srušena zajedno sa mezarjem, a na njenom mjestu izgrađen park i spomen obilježje palim borcima NOB-a.

Tako nešto nije odraz civiliziranosti niti identiteta multietničkih evropskih sredina, gdje se poštuje i uvažava sve ono što je utkano u kulturnu historiju grada i prezentira neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo. Izbijanjem iz zemlje “tarih” ove džamije nam šalje opemenu, jer nismo reagirali kada su prije neku godinu izronili skeleti iz ovog mezaristana prilikom izgradnje kanalizacije mreže. Ako i sada zakažemo, Bog Dragi zna kako će zemlja pod nama i nebo nad nama reagirati …

Apelujemo na gradske vlasti Bijelog Polja i državu Crnu Goru da na svaki mogući način zaštite lokalitet na kom je pronađen tarih sa Danuš-hanumine džamije, te da rekonstruiraju i iznova, prema dostupnim izvorima, obnove ovu džamiju – jer je ona simbol i vrijednost ne samo Bošnjaka i mislimana Bijelog Polja već cijelog Balkana na kome su se od prapovijesti susretale kulture, civilizacije i vjere gradeći posebnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i suživota, u kome su se bogomolje posebno respektirale i čuvale; što je najveća vrijednost Balkana a o čemu imamo veliki broj veličanstvenih primjera.

Ne smijemo dozvoliti da mržnja, zlo i ostrvljena krv nadjačaju čojstvo i junaštvo kojim se kroz povijest dičio narod Crne Gore. Vrijeme naših generacija treba biti upamćeno u historiji kao period izgradnje i obnove bogomolja svih tradicionalnih vjera na Balkanu kako bi to bio zalog za svijetlu budućnost budućih pokoljenja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.