Kako da sa ćerkom razgovarate o prvoj menstruaciji?

Iako možda deluje da se sama dovoljno informisala i da je već dovoljno upoznata sa svim, ne izbegavajte ovaj razgovor.
Ilustracija: Maria Fabrizio
Ilustracija: Maria Fabrizio
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Prvu menstruaciju devojčice često posmatraju kao značajan događaj u svom životu. Ona se najčešće javlja tokom rane adolescencije (između 10. i 13. godine života), kod najvećeg broja devojčica oko 12. godine. U tom periodu, telo mlade osobe počinje ubrzano da se menja – dolazi do razvoja sekundarnih polnih karakteristika (grudi, maljavost, menjanje glasa, intenzivna aktivnost hormona). Sve fizičke promene koje se dešavaju tokom adolescencije nazivamo pubertetom.

Prva menstruacija dolazi uglavnom godinu dana nakon što se jave prve telesne promene, tako da je to vreme kada bi bio krajnji rok da sa svojom ćerkom počnete da razgovarate o menstruaciji. Međutim, nije retkost da se menstruacija dobije iznenada i nešto ranije (oko 9. godine). Stoga, bilo bi dobro da ovu temu ne izbegavate ni tokom tog perioda. Na tom uzrastu oko 9. godine života dete će moći da razume osnovne stvari, posebno ukoliko prilagodite razgovor njenom rečniku i ne služite se preterano stručnom terminologijom.

Ukoliko dete pokazuje radoznalost, postavlja pitanja čemu služe sredstva za intimnu higijenu, zašto se telo odraslih žena ili, recimo, starije sestre razlikuje od njenog, kako se prave bebe i slično, ne bi trebalo da ostane bez odgovora. Inače je preporuka da se o pubertetu i menstruaciji ne vode veliki, ozbiljni razgovori tokom kojih ćete dete ,,izbombardovati’’ sa previše informacija odjednom, jer to za dete može biti preplavljujuće, zastrašujuće. Bolji izbor je da razgovori budu usputni, situacioni, i da se vremenom nadograđuju u skladu sa uzrastom deteta.

Ako devojčica nije pripremljena za ovaj događaj, a on se desi – to može biti veoma šokantno i neprijatno iskustvo za nju. Može doživeti intenzivan strah jer ne zna šta se to dešava sa njenim telom. Može doživeti i stid i sramotu ako menstruaciju doživi kao nešto čudno, nenormalno, posebno u slučaju da menstruaciju dobije, na primer, u školi, na treningu, na ekskurziji, a nije pripremljena. Razgovor o menstruaciji ne treba da bude tabu ni kad su u pitanju dečaci kao bi se izbegao momenat zadirkivanja devojčica zbog potpuno prirodne pojave. Takvo neprijatno iskustvo se može odraziti i na celokupnu sliku o sebi i neprihvatanje svog tela. Takođe, isto se može desiti i ukoliko se u porodičnom kontekstu na menstruaciju gleda kao na nešto sramotno, prljavo, nešto o čemu se ne priča.

U daljem tekstu, pročitajte nekoliko saveta o tome na šta posebno da obratite pažnju tokom razgovora sa svojom ćerkom na ovu temu. Iako možda deluje da se sama dovoljno informisala i da je već dovoljno upoznata sa svim, ne izbegavajte ovaj razgovor. Možda je putem Interneta ili od drugarica prikupila i dosta netačnih informacija.

  1. Pitajte je da li zna šta je pubertet, pa nadogradite njene odgovore.
  2. Stavite joj do znanja da ste tu za sva pitanja koja ima, i ako nemate neki odgovor da ćete rado istražiti pa da ćete joj dati objašnjenje.
  3. Za majke: podelite sa njom svoje iskustvo na ovu temu, ispričajte joj sa koliko godina ste Vi dobili menstruaciju, šta ste znali ili bi Vam značilo da ste znali o tome, koliko je trajala, koliko je bila bolna, posle koliko vremena je postala redovna…
  4. Za očeve: normalizujte ovu temu, vodite se činjenicama o tome kako funkcioniše žensko telo, ako je potrebno i Vi sami dopunite svoja znanja.

Ovo su činjenice sa kojima je dobro da dete bude upoznato pre nego što se prva menstruacija dobije:

  • Šta se to dešava u telu? Objasnite detetu prvenstveno da su ove promene sasvim normalna pojava i pokazatelj zdravog razvoja, koja se dešava usled hormonskih promena u telu koje nastaju jer rastemo i sazrevamo. Hormoni su supstance koje se nalaze u našem krvotoku a luče ih žlezde sa unutrašnjim lučenjem i oni našim ćelijama i organima pomažu da međusobno komuniciraju. Kako se telo razvija i hormoni postaju aktivniji, ujedno sazrevaju i naši reproduktivni organi, a prva menstruacija je pokazatelj da možemo da zatrudnimo. Ukoliko dete može da razume, objasnite ceo proces, to jest sve što se dešava tokom ciklusa od 28 dana (takođe i kako muško telo funkcioniše). Možete dete uputiti i na neku adekvatnu literaturu, recimo udžbenik iz biologije za stariji razred.
  • Koliko traje menstruacija? Menstruacija traje oko 5 dana, nekad malo kraće, nekad malo duže. Nekad će biti obilnija, nekad će krvarenje biti oskudnije. Javljaće se najčešće na 25-35 dana, ali je normalno da postoje i povremena odstupanja, naročito tokom prvih par godina dok se ciklus izreguliše. Normalno je da se javi bol u donjem delu stomaka, nekoliko dana pre i tokom prvih dana trajanja menstruacije. Ako je bol jak, u redu je popiti lek protiv bolova. U redu je i ne baviti se fizičkom aktivnošću tokom tih dana. Mogu se javiti i drugi simptomi koji su posledica hormonske aktivnosti – glavobolja, mučnina, povraćanje, bolovi u grudima, nervoza, razdražljivost. Možete ćerki pokazati kako na svom telefonu da instalira menstruali kalendar i ima preglednu evidenciju svog ciklusa.
  • Kako se koriste ulošci/tamponi? Objasnite joj obe opcije i dozvolite joj da odluči šta njoj bolje zvuči. Omogućite joj da, nakon što primetite da njeno telo počinje da se razvija, uvek kod sebe ima uložak ili tampon, u zavisnosti od toga za šta se odlučila. Za početak bi svakako bila praktičnija upotreba uložaka.

Razgovor na ovu temu može biti neprijatan za obe strane. Međutim, Vaš zadatak kao roditelja je da se izdignete iz svog osećaja neprijatnosti i vodite višim ciljem, a to je da Vaše dete bude što bolje informisano (jer neznanje rađa strah) i na pravi način upoznaje i prihvata svoje telo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.