Ne bacajte zlatne ribice u rijeke ili mora

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca smatraju da se ponašaju humano puštajući svoje zlatne ribice u divljinu, ali Dickey upozorava da je to zaista destruktivno.
Sjajne i zlatne ali opasne – ne bacajte zlatne ribice u rijeke ili mora_6296dcc049ad6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Zlatne ribice u akvariju. Stvorenja su koja mogu izgledati prilično nevino, ali zato mogu izazvati pustoš u divljini. Ako zatvorena zlatna ribica počne gubiti svoj sjaj, dobro razmislite prije nego što je bacite u rijeku ili kanal ili more, jer ova stvorenja mogu izgledati nevino, ali njihov proždrljivi apetit, tolerancija na hladnoću i navike općenito, u usporedbi s domaćim vrstama mogu biti katastrofalne za lokalne divlje životinje.

Istraživanja pokazuju da zlatne ribice konzumiraju mnogo više od usporedivih riba u vodama rijeka, kanala, mora te jedu više od ostalih invazivnih riba i također su puno agresivnije i spremnije se boriti protiv drugih konkurentskih vrsta.

– To znači da zlatne ribice predstavljaju trostruku prijetnju – kaže dr. James Dickey s Queen’s University Belfast, glavni autor studije.

– Ne samo da su jako agresivne, već kombiniraju nezasitne apetite s izrazito hrabrim ponašanjem – rekao je.

Dok je sjevernoeuropska klima često prepreka za preživljavanje neautohtonih vrsta u divljini, poznato je da su zlatne ribice izrazito tolerantne na takve uvjete i da bi mogle predstavljati stvarnu prijetnju autohtonoj bioraznolikosti u rijekama i jezerima, hraneći se resursima o kojima druge vrste ovise.

Studija nije mogla procijeniti je li više zlatnih ribica pušteno u divljinu od strane vlasnika ovih kućnih ljubimaca, ali izvještaji sugeriraju da bi baš to mogao biti slučaj.

– Iako se naše istraživanje nije usredotočilo na to je li se ovaj problem pogoršao nakon izolacije, postoji razlog vjerovati da je to, ili će barem biti, slučaj – rekao je Dickey.

– Nedavne su vijesti o puštenom amazonskom somu pronađenom u Glasgowu, možda u korelaciji s ovom pretpostavkom. Može biti i da postoji vremenski odmak, a tek ovog ljeta, kada se normalnost na neki način nastavi i, na primjer, ljudi požele putovati i ostaviti svoje ljubimce, možemo vidjeti učinke – dodaje.

Studija, objavljena u časopisu NeoBiota u srijedu, ispitala je naime, dvije vrste riba kojima se najčešće trguje u Sjevernoj Irskoj, zlatnu ribicu, koja je invazivna vrsta diljem svijeta, i planinsku gavčicu, za koju se tek treba utvrditi velik dio invazivng uporišta. Obje vrste su članovi obitelji šarana i porijeklom su iz istočne Azije.

Znanstvenici su uspostavili novu metodu za procjenu i usporedbu utjecaja obiju vrsta gledajući dostupnost, stope hranjenja i ponašanje. Prema ovim standardima, zlatne ribice daleko su nadmašile gavčicu i pokazalo se da su sposobne izazvati pustoš na autohtonoj populaciji divljih životinja u britanskim ribnjacima, rijekama i potocima.

Zlatne ribice plijene punoglavce i druge male ribe kada se puste u vode, narušavajući prirodne ekosustave.

U SAD-u je otkriveno da zlatne ribice narastu do više od 30 cm u nekim vodama, zahvaljujući njihovoj sposobnosti prilagodbe.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca smatraju da se ponašaju humano puštajući svoje zlatne ribice u divljinu, ali Dickey upozorava da je to zaista destruktivno.

Drugi način za ograničavanje štete, prema studiji, bio bi da trgovine za kućne ljubimce nabave više alternativnih vrsta koje ne predstavljaju tako invazivan rizik.

– Zlatne ribice su ribe visokog rizika – rekao je Dickey. Ograničavanje dostupnosti ovih vrsta, poput zlatne ribice, uz bolju edukaciju vlasnika kućnih ljubimaca rješenje je za sprječavanje štetnih napadača u budućnosti.

Prema Dickeyju, baciti neželjenu ribu u zahod također je neprihvatljivo. No, rekao je da će neke trgovine za kućne ljubimce uzeti ribu natrag, iako obično ne uz povrat novca, a postoje web-stranice na kojima se mogu pokloniti ili zamijeniti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.