Najveće čudo islama je Kur’an

Laura Vaglieri u svojoj knjizi Tumačenje islama govori o povijesti islama i njegovom razvoju kroz sedam glavnih poglavlja.
Mobeen Mustapha
Mobeen Mustapha
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

”Islam je nastao poput izvora čiste vode, među divljim narodom koji je živio u neplodnoj zemlji daleko od stjecišta civilizacija i ljudske misli. I taj izvor bio je toliko obilan da se ubrzo pretvorio u potok, zatim u rijeku, da bi se na kraju izlio i iz njega je nastalo hiljade potoka i rijeka koje teku širom zemlje.

U mjestima gdje su ljudi kušali tu čudotvornu vodu, lahko su se rješavali sporovi i ponovo su se okupljale zavađene skupine. Umjesto osvete, koja je bila vrhovni zakon i koja je pripadnike jednoga plemena vezivala u čvrstu vezu, pojavio se novi osjećaj, osjećaj bratstva među ljudima, koji ih povezuje zajedničkim idealom morala i vjere.” (Laura Veccia Vaglieri, An Interpretation of Islam – Tumačenje islama)

Ovim odlomcima talijanska orijentalistica dr Laura Veccia Vaglieri (1893.-1989.), bivša profesorica arapskog jezika i povijesti islamske civilizacije na Univerzitetu u Napulju, započela je svoju iznimno vrijednu knjigu Tumačenje islama, koju je na arapski jezik preveo libanski književnik Munir el-Balbaki pod naslovom Difa’u ‘anil-islam – Odbrana islama (iz koje su preuzeti citati u ovom tekstu), a koja se još uvijek smatra jednim od najvažnijih orijentalističkih spisa.

Laura Vaglieri u svojoj knjizi Tumačenje islama govori o povijesti islama i njegovom razvoju kroz sedam glavnih poglavlja, od kojih se svako fokusira na određeni aspekt.

Tako ona piše o brzom širenju islama, o jednostavnosti islamske vjere, o značenju islamskih propisa (obreda), o islamskom moralu, o islamskoj vlasti i civilizaciji, o značenju sufizma u islamu, da bi svoj govor zaključila rasvjetljavanjem odnosa islama i nauke.

Kroz ovih sedam poglavlja, Vaglieri je čitaocu (prije svega onom zapadnom) otkrila prekrasne aspekte povijesti islama, njegovog ustrojstva i ličnosti njegovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.
Svako ko pročita ovu knjigu shvatit će koliko se dr Vaglieri divi učenju islama, Časnom Kur’anu i Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. A možda jedna od najistaknutijih stvari koja je kod autorice izazvala divljenje prema islamu jeste njegova pravednost, umjerenost, samilost, sveobuhvatnost, snaga i sposobnost kontinuiteta i širenja, unatoč olujama i povijesnim spletkama koje su ga – i još uvijek su – okruživale sa svih strana.

Fenomen brzog širenja islama

Dr Vaglieri ne krije svoje čuđenje brzim širenjem islama, koji se iz izvora pretvorio u nabujalu rijeku, zatim ostvario velika osvajanja diljem svijeta i postao čvrsta, sveobuhvatna vjera kojoj se ne može oduprijeti, iako je njezina silovita i čista struja bila okružena ”moćnim kraljevstvima koja predstavljaju drevne civilizacije”.
Vaglieri je kroz svoju analizu brzog širenja i snage islama zaključila da je to fenomen kojem povijest nikada nije svjedočila, te o tome veli: ”Teško je ocijeniti brzinu kojom je islam postigao svoje osvajanje kojim se transformirao iz vjere koju je na početku prihvatila skupina entuzijazista, u religiju u koju vjeruju milioni ljudi, a ljudski um još uvijek ostaje zapanjen ne otkrivši tajnu snage koja je grupi hladnokrvnih ratnika omogućila trijumf nad narodima koji su bili mnogo iznad njih u civilizaciji, bogatstvu, iskustvu i sposobnosti vođenja rata.” (An Interpretation of Islam – Tumačenje islama, str. 22.)

Vaglieri je naglasila da tajna brzog širenja islama svijetom nije u snazi ​​ili u naporima muslimanskih misionara, već u činjenici da je ”Knjiga koju su muslimani predstavili pokorenim narodima – uz mogućnost izbora između prihvatanja i odbacivanje – Božja Knjiga, riječ istine, najveće čudo koje je Muhammedu bilo vrlo lahko predstaviti onima koji su se kolebali.” (An Interpretation of Islam – Tumačenje islama, str. 59.)
Dr. Vaglieri ide još dalje, pa veli: ”Najveće čudo islama je Kur’an, koji nam kroz dobro utvrđeno i neprekidno kazivanje prenosi vijesti koje karakterizira apsolutna pouzdanost i ubjeđenje. To je knjiga koju se ne može oponašati, svaki njen izraz je sveobuhvatan i opsežan, ali u isto vrijeme i prikladne veličine, ni predug, ni prekratak, jer je stilski jedinstven i originalan, i nema primjera za ovaj stil u arapskoj književnosti, koji je došao do nas iz vremenâ koja su mu prethodila.” (An Interpretation of Islam – Tumačenje islama, str. 56.)

Jednostavnost vjere i dubina islamskih propisa

U drugom poglavlju, Vaglieri govori o jednostavnosti vjere islama kao o jednom od elemenata koji su pomogli u brzom širenju, snazi ​​i prihvatanju islama, potvrđujući da islam upućuje dvostruki poziv čovjeku pozivajući ga da vjeruje da nema drugog istinskog božanstva osim Allaha i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov poslanik, a poslanik islama, Muhamed, sallallahu alejhi ve sellem, od samog početka utjelovio je ovu jednostavnost u svom ponašanju sa svojim narodom.

Vaglieri tvrdi da su kroz ovu jednostavnost povezanu s islamskom vjerom, koncept svemira, prakticiranje vjere i običaji društvenog života, oslobođeni svih negativnosti koje su ih degradirale, a ljudski umovi su oslobođeni svih predrasuda.

Napokon, čovjek je uspio spoznati svoj uzvišeni položaj i svoj pravi smjer, te je, zajedno sa Božijim poslanikom Muhammedom, mogao ponavljati riječi Svemogućeg Boga: ”Reci: ‘Klanjanje  moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova.”’ (El-En’am, 162.) Zatim: ”Ja okrećem lice svoje, kao pravi vjernik, prema Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge pridružuju!” (El-En’am, 79.)

Vaglieri je četvrto poglavlje svoje knjige posvetila govoru o islamskom moralu. Opovrgavajući tvrdnje nekih zapadnjaka da je islamski moral opasan za pojedinca jer odiše duhom pokornosti i pasivnog predavanja (fatalizam) Božanskoj moći, ona kaže: ”Islam nikada nije bio prepreka moralnom savršenstvu, nego je uspio prije bilo koje druge religije odgajati ljude i uzdizati ih prema Bogu.” (An Interpretation of Islam – Tumačenje islama, str. 76.)

Dr Vaglieri nije zaključila svoju vrijednu knjigu Tumačenje islama prije nego što je naglasila središnji značaj Kur’ana u životu, napretku i prosperitetu islamskog ummeta. Štaviše, ona se osvrnula i na uzroke dekadence i zaostalosti muslimana, naglašavajući da liječenje zaostalosti ovisi o povratku Kur’anu, koji je ona opisala kao “čisti izvor”.

”Tada bi, bez sumnje, muslimani vratili svoju prijašnju snagu, a postoje čvrsti dokazi da je taj proces već započeo.” (An Interpretation of Islam – Tumačenje islama, str. 134.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.