Najnoviji primjer za beogradsku „politiku ljuljaške“

Njemački mediji pišu da je Vučić sklopio povoljan energetski dil s Putinom. Ukazuju na energetsku zavisnost Srbije od Rusije i na „politiku ljuljaške“ koju između Brisela i Moskve, uprkos ratu, Beograd i dalje sprovodi.
Ilustracija: Yuling Luo
Ilustracija: Yuling Luo
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

„Iz srpske perspektiva sljedeća zima može da dođe: zemlja će i u budućnosti dobijati ruski gas i to ‘po veoma povoljnoj cijeni'”, piše Zidojče cajtung o dogovoru koji je o snabdijevanju gasom postigao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. „To je najnoviji primjer za ‘politiku ljuljaške’ Srbije koja se sastoji od toga da se između Vašingtona, Brisela, Moskve i Pekinga po mogućnosti zadrže sve opcije otvorene”, piše njemački list.

„Aktuelni predsjednik Vučić više puta se pokazao kao majstor te discipline, ali on je nije izmislio, već njegov prethodnik. Boris Tadić, koji je bio predsjednik do 2012, upražnjavao je to što je zvao ‘spoljna politika četiri stuba’. On se time dijelom nadovezao na nasljeđe bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, suosnivača Pokreta nesvrstanih, koji je svojevremeno u Hladnom ratu htio da zauzme neutralan stav između Istoka i Zapada. Činjenica da srpska vlast svoju vezu sa Moskvom zadržava i čak jača, nije dakle iznenađenje – novo je jedino što to čini pod povećanim spoljnim pritiskom”, piše list iz Minhena.

U tekstu se potom analiziraju poznata spoljnopolitička razmimoilaženja Beograda sa Briselom u odnosu na sankcije prema Moskvi i pritom ukazuje na „podjelu zadataka” u srpskoj vlasti – Vučić retorički ostavlja vrata prema EU odškrinuta, dok Vulin ima ulogu proruskog tvrdolinijaša:

„Time neće biti jednostavnija polazna pozicija njemačkog kancelara Olafa Šolca, koji će u junu posjetiti više balkanskih zemalja koje su kandidati za članstvo u EU. Kada dođe u Beograd, vjerovatno će svoju posjetu tamo iza sebe već imati ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a srpsko-ruski sporazum o gasu već će biti potpisan”, piše Zidojče cajtung.

Kako će Srbija dobijati gas ako EU zatvori te linije snabdevanja?

I Drugi program njemačke televizije ZDF na svom sajtu plasira vijest o energetskom dogovoru Beograda i Moskve. Uglavnom se, kao i u drugim izvještajima, navode isti detalji, ali se postavlja i jedno logično pitanje: „Nije jasno kako će Srbija dobijati ruski gas ako se EU odluči za to da zatvori ruske linije snabdijevanja koje prolaze preko zemalja članica. Rusija je već isključila Finsku, Poljsku i Bugarsku iz snabdijevanja gasom”.

U tekstu se dalje navodi: „Uprkos izvještajima o zvjerstvima u Ukrajini, Vučić i drugi predstavnici Srbije se žale na zapadni pritisak da se pridruže sankcijama protiv Rusije. Kaže se da ta balkanska zemlja mora da odoli tom pritisku, makar odustala od cilja pridruživanja EU. Pod Vučićevom desetogodišnjom vladavinom u autokratskom maniru i bezobzirnom prokremaljskom propagandom, ta zemlja se sve više približavala Rusiji. Ankete sugerišu da je većina Srba prije za savez sa Moskvom nego za pristupanje EU”, prenosi njemački javni servis ZDF.

A NTV, privatni informacioni kanal sa sjedištem u Kelnu, na svom sajtu konstatuje: „Vučić je od svih balkanskih državnika najskloniji Putinu. Ali sada se nalazi u procijepu između Rusije i Zapada.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.