Kampanja za život “Osloni se na mene” 3. i 4. juna

Naši građani, konkretno građani regiona Sandžak, činjenice da preko 70 posto Srbija može da spasi nečiji život  nije apsolutno svjestan.
Novi Pazar: Kampanja za život “Osloni se na mene” 3. i 4. juna_62956d6d1c208.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U svijetu možda postoji jedna jedina osoba čije se matične ćelije podudaraju s drugom osobom koja je teško oboljela. U Registru davalaca koštane srži u Srbiji je 10 hiljada ljudi. Svjetski registar broji više od 40 miliona. Želja je da u nacionalnom bude što više građana a baš zbog toga jer ih nema mnogo, poreknuta je kampanja “Osloni se na mene”. Kakva je to borba najbolje zna Resmija Mašović, iz Novog Pazara, supruga oboljelog od leukemije i transplantiranog od stranog davaoca, u ovom slučaju Nijemca.

– Za mog muža nije bilo donora kod nas. Ima tri sestre ali nijedna nije bila podudarna. Ima žive roditelje ali ni oni nisu bili podudarni. Tu počinje igra na sreću da je taj neko odgovara po matičnim ćelijama u toj bazi svjetskog registrai da pristane dati matične ćelije, kaže  Resmija Mašović supruga oboljelog od leukemije
I opet prepreka, trebalo je naći i dobrovoljnog davaoca trombocita.

– Onda tu kreće jedna priča koja je jako duga gdje po Pazaru tražimo dobrovoljne davaoce koji su njegova krvna grupa a koji su zdravi, vodimo ih za Beoograd. Tu ste zaista sami, nažalost. Pričamo o sistemu koji apsolutno ne radi ništa. Oni kažu trebaju trombociti danas, to je to.

Kampanja Udruženja “Leuka” je podrška porodicama i pokazatelj da nisu sami. U Novom Pazaru u holu Kulturnog centra 3. i 4. juna, imamo priliku da pokažemo i pružimo nesebičnu podršku

– Naši građani, konkretno građani regiona Sandžak, činjenice da preko 70 posto Srbija može da spasi nečiji život  nije apsolutno svjestan. U petak, 3. jula od 9 do 16 sati uzimanje jednog malog uorka krvi koje je još bezbolnije nego za obične laboratorijske analize. Taj uzorak ući će u registar davalaca matičnih ćelija. Možda vas nikad ne pozovu. Ako vas pozovu i budete podudarni s nekim ko je iz našeg regiona a mi smo jedni drugima najsličniji onda prolazite sve moguće preglede jer je jako važno zdravlje davaoca, ističe dr Bilsena Mašović, pedijatar.

Pregledi su organizovani i nema čekanja. Inače, krv mogu dati osobe od 18 do 45 godina. Porodica Mašović, prema pravilima, dok ne prođu dvije godine, ne može stupiti u kontakt s davaocem matičnih ćelija. Ipak, kaže, jedva čekaju da taj zakonski rok konačno prođe. Nije dugo ostalo do 2. juna

– Mislim da neću ni znati kako da opišem sve svoje emocije  ako to bude u mejlu ili poruci kako će stati sve to što imam da kažem toj nekoj osobi, kaže Resmija Mašović.

Prethodno će, 2. juna u Kulturnom centru u Novom Pazaru biti održana Tribina gdje će biti govoreno o značaju davanja matičnih ćelija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.