Velike gužve na njemačkim aerodromima

Operateri aerodroma, sindikati i policija strahuju da će se situacija još više pogoršati.
Ilustracija: Ryo Takamaesa
Ilustracija: Ryo Takamaesa
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Broj putnika na njemačkim aerodromima se nakon ukidanja korona ograničenja rapidno povećava. Broj putnika u aprilu povećan je za skoro 500 posto u odnosu na april prošle godine.

Tako je, primjerice, prošle nedjelje sa aerodroma u Hamburgu poletjelo oko 21.000 putnika, a dva dana ranije čak 23.000, što je najveća brojka od izbijanja pandemije korone. Sve to je dovelo do višesatnih čekanja, propuštanja letova i haosa tokom sigurnosnih kontrola.

Nije se djelovalo blagovremeno

Özay Tarim iz sindikalne organizacije ver.di Düssel-Rhein-Wupper kritički se osvrće na predstojeće sedmice: „Sa brojem osoblja koji trenutno imamo, nećemo uspjeti izaći na kraj sa gužvama zbog ​​povećanja broja putnika.” Prema mišljenju ver.di-ja, glavni problem je to što broj zaposlenih nije na vrijeme povećan.

Ekstremno dugi redovi na putničkim kontrolnim punktovima i sa tim povezano veliko opterećenje osoblja koje radi u sektoru obezbjeđenja, kao i moguće greške tokom sigurnosne obrade, posljedice su novonastale situacije.

Savezna policija strahuje od povećanja nasilja

Savezna policija također vidi hitnu potrebu za djelovanjem, jer propušteni letovi dovode so pojave isfrustriranih putnika, a to povećava rizik od delikata, poput uvreda i tjelesnih povreda.

Ukoliko bi više saveznih policajaca bilo raspoređeno na aerodromima, oni bi nedostajali na drugim mjestima, kao što su, na primjer, demonstracije, smatra zamjenik saveznog predsjednika Sindikata njemačke policije Manuel Ostermann.

Potrebna je promjena sistema u oblasti bezbijednosti 

Savezna policija je odgovorna za sigurnost u vazdušnom saobraćaju. Međutim, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova sklapa okvirne ugovore sa privatnim zaštitarskim kompanijama koje vrše provjere putnika na aerodromima.

Savezna policija je prije nekoliko sedmica u pismu ministrici unutrašnjih poslova Nensi Faeser skrenula pažnju na napetu situaciju na aerodromima.

“Jednostavno mi nedostaje mašte da nađem način kako to da riješim”, kaže Ostermann i stoga poziva na promjenu sistema u oblasti sigurnosti vazdušnog saobraćaja: “Sada Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova mora djelovati i preuzeti odgovornost za sigurnosne kompanije”, izjavio je on za WDR. Ministarstvo unutrašnjih poslova se još nije oglasilo o tim zahtjevima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.