Moj hidžab – moja istinska sloboda

Mi podnosimo hidžab i nikab kao što vi podnosite bol od botoksa i mnogobrojnih kozmetičkih tretmana.
Ilustracija: Yani Mahamud
Ilustracija: Yani Mahamud
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kao muslimanka koja nosi hidžab, uostalom kao i hiljade drugih muslimanki sličnih meni, konstantno sam izložena diskriminaciji zbog moje vjere islama, a pogotovo zbog mog hidžaba, zbog kojeg trpim uvrede i provokacije, tipa: ”Kako vi, pokrivene muslimanke, podnosite ljetnu žegu? Zašto se ne oslobodite okova islama, i zašto već jednom ne razbijete te muške okove u kojima ste zarobljene? Kad ćete izaći iz srednjeg vijeka i kad ćete postati slobodna bića?”

Zasuta ovakvim i sličnim pitanjima na jednom javnom skupu, grupi ”slobodnih” žena i dušebrižnika, odgovorila sam: ”Mi muslimanke nosimo hidžab i trpimo vrućinu baš kao što vi podnosite bol nošenja visokih potpetica, i nikada ne govorite zašto muškarci ne nose cipele s tako visokim petama, kao što cinično i sarkastično postavljate pitanje zašto muškarci ne nose hidžab.

Mi ”podnosimo” nošenje hidžaba i namještanje nikaba tako da nam ne ometa vid, kao što vi podnosite namještanje umjetnih trepavica da vam ne ometaju vid. Zar se ne pitate čemu sva ta muka oko definiranja i nošenja umjetnih trepavica? Štaviše, trudite se ići u korak sa svim što je novo, koliko god vam to smetalo i oduzimalo novac i vrijeme.

Mi podnosimo hidžab i nikab kao što vi podnosite bol od botoksa i mnogobrojnih kozmetičkih tretmana.
Mi podnosimo hidžab i nikab i prekrivamo kosu i lice baš kao što vi podnosite da svoje lice prekrivate debelim slojevima pudera koji začepljuje pore kože na vašem licu, a kosu prekrivate hemijskim fiksativima.
Mi podnosimo hidžab baš kao što se vi odupirete osjećaju i potrebi da protrljate oči da ne pokvarite maskaru koju ste stavili na njih.

I sada vas pitam: Je li hidžab ograničenje i da li široki hidžab i nikab sprječavaju žene da se normalno kreću i hodaju? Ako kažete da jeste, pa šta je onda s vašom odjećom koja je toliko uska da se gušite u njoj, i odjećom koja je kratka do tačke izlaganja i otkrivanja najintimnijih dijelova tijela, i koja vas ograničava tako da se ne možete sagnuti ili čak slobodno disati? Šta je sa ograničenjem koje traje satima izvan kuće u kojima ne možete oprati lice ili dirati kosu kako ne biste pokvarili šminku i pokvarili frizuru?
Zbog čega i za koga je sve to vaše strpljenje i sva ta patnja?
Zbog muškarca protiv kojeg se borite, jer je, navodno, šovinista.

I nakon svega kažete da je muslimanka sa hidžabom i nikabom robinja?!
A muslimanka to radi zbog Allahovog zadovoljstva, a ne zbog muškarca, ma ko on bio. I muslimanka, sa onim što ”podnosi”, čuva svoju čednost, čestitost i moral na ovome svijetu i dobiva najbolju nagradu na Ahiretu.

A šta vi dobivate i postižete?!”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.