Moj hidžab – moja istinska sloboda

Mi podnosimo hidžab i nikab kao što vi podnosite bol od botoksa i mnogobrojnih kozmetičkih tretmana.
Ilustracija: Yani Mahamud
Ilustracija: Yani Mahamud
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kao muslimanka koja nosi hidžab, uostalom kao i hiljade drugih muslimanki sličnih meni, konstantno sam izložena diskriminaciji zbog moje vjere islama, a pogotovo zbog mog hidžaba, zbog kojeg trpim uvrede i provokacije, tipa: ”Kako vi, pokrivene muslimanke, podnosite ljetnu žegu? Zašto se ne oslobodite okova islama, i zašto već jednom ne razbijete te muške okove u kojima ste zarobljene? Kad ćete izaći iz srednjeg vijeka i kad ćete postati slobodna bića?”

Zasuta ovakvim i sličnim pitanjima na jednom javnom skupu, grupi ”slobodnih” žena i dušebrižnika, odgovorila sam: ”Mi muslimanke nosimo hidžab i trpimo vrućinu baš kao što vi podnosite bol nošenja visokih potpetica, i nikada ne govorite zašto muškarci ne nose cipele s tako visokim petama, kao što cinično i sarkastično postavljate pitanje zašto muškarci ne nose hidžab.

Mi ”podnosimo” nošenje hidžaba i namještanje nikaba tako da nam ne ometa vid, kao što vi podnosite namještanje umjetnih trepavica da vam ne ometaju vid. Zar se ne pitate čemu sva ta muka oko definiranja i nošenja umjetnih trepavica? Štaviše, trudite se ići u korak sa svim što je novo, koliko god vam to smetalo i oduzimalo novac i vrijeme.

Mi podnosimo hidžab i nikab kao što vi podnosite bol od botoksa i mnogobrojnih kozmetičkih tretmana.
Mi podnosimo hidžab i nikab i prekrivamo kosu i lice baš kao što vi podnosite da svoje lice prekrivate debelim slojevima pudera koji začepljuje pore kože na vašem licu, a kosu prekrivate hemijskim fiksativima.
Mi podnosimo hidžab baš kao što se vi odupirete osjećaju i potrebi da protrljate oči da ne pokvarite maskaru koju ste stavili na njih.

I sada vas pitam: Je li hidžab ograničenje i da li široki hidžab i nikab sprječavaju žene da se normalno kreću i hodaju? Ako kažete da jeste, pa šta je onda s vašom odjećom koja je toliko uska da se gušite u njoj, i odjećom koja je kratka do tačke izlaganja i otkrivanja najintimnijih dijelova tijela, i koja vas ograničava tako da se ne možete sagnuti ili čak slobodno disati? Šta je sa ograničenjem koje traje satima izvan kuće u kojima ne možete oprati lice ili dirati kosu kako ne biste pokvarili šminku i pokvarili frizuru?
Zbog čega i za koga je sve to vaše strpljenje i sva ta patnja?
Zbog muškarca protiv kojeg se borite, jer je, navodno, šovinista.

I nakon svega kažete da je muslimanka sa hidžabom i nikabom robinja?!
A muslimanka to radi zbog Allahovog zadovoljstva, a ne zbog muškarca, ma ko on bio. I muslimanka, sa onim što ”podnosi”, čuva svoju čednost, čestitost i moral na ovome svijetu i dobiva najbolju nagradu na Ahiretu.

A šta vi dobivate i postižete?!”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.