Cvjetno selo U Poljskoj

Vjeruje se da je tradicija nastala u danima kad su čađ i dim počeli da izbijaju iz pećnica koje je svaka kuća imala.
Zalipie: Cvjetno selo U Poljskoj_6292e842abff1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kuće, mostovi, ambari, kokošinjci, kućice za pse, bunari, sve što se nalazi u malom selu na jugu Poljske, u blizini Krakova, oslikano je cvjetovima.

Poznato još i kao Oslikano selo, Zalipje najviše podsjeća na neko selo iz bajke. Gotovo je nemoguće pronaći površinu u Zalipju koja nije ukrašena cvjetnim motivima, a tradicija oslikavanja cvijeća u ovom mjestu stara je skoro sto godina.

Iako postoji malo dokaza koji potkrepljuju tu priču, vjeruje se da je tradicija nastala u danima kad su čađ i dim počeli da izbijaju iz pećnica koje je svaka kuća imala. Kako su se crne, čađave fleke našle na zidovima kuća, domaćice iz Zalipja su jednostavno preko njih naslikale cvijet, a u početku su čak pravile i sopstvene četkice za slikanje od kravlje dlake.

Vremenom su stare pećnice, koje su stvarale probleme, zamenjene modernijim i čistijim šporetima, a praksa oslikavanja umjesto da izumre, postala je još razvijenija. Oslikavanje cvjetnih motiva postalo je dio identiteta ovog sela, a razvoj boja i tehnika omogućio je mještanima da Zalipje učine još šarenijim. Od 1948. održava se i takmičenje u oslikavanju, gdje mještani svake godine iznova crtaju cvjetiće na svaku praznu površinu na koju naiđu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.