Cvjetno selo U Poljskoj

Vjeruje se da je tradicija nastala u danima kad su čađ i dim počeli da izbijaju iz pećnica koje je svaka kuća imala.
Zalipie: Cvjetno selo U Poljskoj_6292e842abff1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kuće, mostovi, ambari, kokošinjci, kućice za pse, bunari, sve što se nalazi u malom selu na jugu Poljske, u blizini Krakova, oslikano je cvjetovima.

Poznato još i kao Oslikano selo, Zalipje najviše podsjeća na neko selo iz bajke. Gotovo je nemoguće pronaći površinu u Zalipju koja nije ukrašena cvjetnim motivima, a tradicija oslikavanja cvijeća u ovom mjestu stara je skoro sto godina.

Iako postoji malo dokaza koji potkrepljuju tu priču, vjeruje se da je tradicija nastala u danima kad su čađ i dim počeli da izbijaju iz pećnica koje je svaka kuća imala. Kako su se crne, čađave fleke našle na zidovima kuća, domaćice iz Zalipja su jednostavno preko njih naslikale cvijet, a u početku su čak pravile i sopstvene četkice za slikanje od kravlje dlake.

Vremenom su stare pećnice, koje su stvarale probleme, zamenjene modernijim i čistijim šporetima, a praksa oslikavanja umjesto da izumre, postala je još razvijenija. Oslikavanje cvjetnih motiva postalo je dio identiteta ovog sela, a razvoj boja i tehnika omogućio je mještanima da Zalipje učine još šarenijim. Od 1948. održava se i takmičenje u oslikavanju, gdje mještani svake godine iznova crtaju cvjetiće na svaku praznu površinu na koju naiđu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.