Promjena naroda mora doći iz naroda

Narod istinski ne želi da bude slobodan, a ne mislim da je demokratija istinska sloboda.
Promjena naroda mora doći iz naroda_62915bb49146d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Promjena naroda mora doći iz naroda, a ne nasilnim provođenjem promjena. Sve promjene silom na kraju završe neuspjehom – komunizam nigdje u svijetu nije izabran voljom naroda već je nametnut revolucijom i silom, a kao neprirodan i nepravedan sistem, svugdje je završio propašću ili će tako tek da završi. Isto je i s ostalim ideologijama koje nisu proizašle iz naroda.

Zalud je (mnogim) muslimanskim narodima nametati demokratiju kad oni to ne žele, oni žele diktaturu i ugnjetavanje političkih ili vjerskih neistomišljenika, zbog toga demokratija ni ne urađa plodom, ni nasilna ni nenasilna. Tamo gdje je pokušano vojno, sve je izgorjelo do temelja, tamo gdje nije bilo vojno, izrodili su se razni diktatori i despoti (iz tog istog naroda), a narod ih podržava u većoj ili manjoj mjeri. Uglavnom, narod istinski ne želi da bude slobodan, a ne mislim da je demokratija istinska sloboda.

Jedan primjer iz života Poslanika, s.a.v.s., najbolje oslikava promjene koje su proizašle iz naroda, a ne silom i nametanjem. Kada su muslimani nenasilno i bez prolijevanja krvi osvojili Mekku i kada je Poslanik, s.a.v.s., velikodušno oprostio stanovnicima Mekke svo zlo koje su mu počinili, a bilo ga je mnogo, Halid b. Velid je otišao da uništi ‘Uzzaa, kipa kojega su obožavali on, njegov otac i njegov djed. Sufjan b. Harb je otišao da uništi Menata, kipa kojega su obožavali on, njegov otac i njegov djed. Džerir b. Abdullah je otišao da uništi kipa kojega su obožavali on, njegov otac i njegov djed. Ništavni kipovi su uništeni rukama onih koji su ih sami obožavali. Nije bilo potrebe da ih Poslanik islama svojom rukom ruši, sam narod je shvatio njihovo ništavilo.

Niko, nikada, nakon njih, nije obožavao kipove u Mekki. Tako biva kada promjena dođe iz naroda.
Tek kada narod sam odluči da uništi zulum (nepravdu), kriminal, nepotizam, nepoštenje i sl – to su istinske promjene. Bez takve svijesti i takvog odgoja, zalud sila i silni zakoni. Zato, odgajajmo djecu, porodice i bližnje, a time u konačnici i narod; da vole slobodu, a preziru jednoumlje, da vole čast, a preziru poltronstvo, da vole pravdu, a preziru zulum, da vole vjeru, a preziru vjerski formalizam, da vole Čovjeka, a preziru nečovječnost – samo takve jedinke mogu donijeti uspjeh i čast (ovom) narodu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.