Najmanji robot na svetu

Napravljen je po ugledu na posebnu krabu – peekytoe.
17774712-CC2D-4896-A480-1D8F0D7A340D
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mikroskopski roboti bi mogli da služe za mnoge korisne stvari, na primer kao pomagala u medicini. Stručnjaci s Northwestern univerziteta u Ilinoisu su napravili najmanjeg na svetu, a u pitanju je robot koji podseća na krabu.

U pitanju je najmanji robot od svih koji mogu da se pokreću, a veliki je tek pola milimetra. Napravljen je po ugledu na posebnu krabu – peekytoe, a postao je još jedan u nizu sićušnih, korisnih mašina. Svrha ovako malih robota je da se dobije funkcionalnost i tamo gde je pristup nemoguć – jer male sprave mogu da prodru i tamo gde je do sada bilo nemoguće.

Ovim krabolikim robotom se upravlja na daljinu, a može da se savija, uvrće, da puzi, hoda, da se okreće, čak i da skače. Mali roboti se često prave po ugledu na modele iz prirode, pa većina liči na gusenice, cvrčke i druge insekte. Uglavnom mere oko jednog milimetara, pa ih je nova kraba prestigla jer je upola manja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.