Na konkurse za otvorena radna mjesta uposliti Bošnjake

Pozivamo Bošnjake, Rome i druge pripadnike manjinskih zajednica da se u što većem broju prijave na ove konkurse.
spp-policija
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije raspisalo je konkurs za prijem 790 polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku, od čega 9 polaznika za područje Policijeske uprave Novi Pazar (4 policajca i 5 saobraćajnih polcijaca) i 44 za područje Policijske uprave Prijepolje (4 policajca, 5 saobraćajaca i 35 graničnih policajaca).

Policijske uprave Novi Pazar i Prijepolje pokrivaju i Policijske stanice u Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši i Priboju, što suštinski i znači da su konkursom obuhvaćene sve općine sjevernog Sandžaka, gdje većinom žive Bošnjaci u Republici Srbiji.

Stranka pravde i pomirenja smatra ovaj konkurs dobrom prilikom da se počne ispravljati nepravda spram bošnjačkog naroda i umanji neproporcionalna struktura zaposlenih po etničkom principu u sandžačkim gradovima u odnosu na postotak stanovništva.

Imajući u vidu svu osjetljivost složenih prilika na ovom multietničkom prostoru, vraćanje povjerenja u državne organe između ostalog zavisi i od broja zapošljenih pripadnika bošnjačke nacionalnosti u ovim institucijama, od kojih je policija na najznačajnijem mjestu, jer je u njoj nesrazmjer prema nacionalnoj zastupljenosti najizraženiji.

Iz tog razloga apeliramo na nadležne iz Ministarstva unutrašnjih poslova da ovom prilikom diskrecionim pravom na konkurse za otvorena radna mjesta uposle pripadnike bošnjačkoga naroda. Time bi se demonstrirala odlučnost države da se u praksi implementira suštinsko pomirenje i politika jednakopravnog statusa svih građana Republike Srbije bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovaj čin posebno bi bio važan nakon nedavnih dešavanja u Priboju i zbog činjenice da je konkursom obuhvaćeno i 35 radnih mjesta na pozicijama graničnih policajaca na području
Prijepolja i Priboja.

Pozivamo Bošnjake, Rome i druge pripadnike manjinskih zajednica da se u što većem broju prijave na ove konkurse do 7. juna 2022. godine. Imat će podršku Stranke pravde i pomirenja u ovom procesu.

S poštovanjem

Predsjednik
Usame Zukorlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.