Kur’an u tvome ponašanju

Prijatelj koji te je napustio, ne traži njegovu blizinu, ne podcjenjuj nikoga, ne budi ohol, ne budi savitljiv i popustljiv, i ne budi naprasit i drzak. 
Ilustracija: Kareem Saleh el-din
Ilustracija: Kareem Saleh el-din
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Mladić je tražio savjet od svoga djeda, pa mu je on rekao: ”Sinko, ne hvali previše onoga koga voliš, ne druži se s onim ko se ne pokorava Allahu, ne govori mnogo na sijelima i ne pozdravljaj se dok sjediš.

Prijatelj koji te je napustio, ne traži njegovu blizinu, ne podcjenjuj nikoga, ne budi ohol, ne budi savitljiv i popustljiv, i ne budi naprasit i drzak.

Sinko moj, znaj da se istinoljubivi ne zaklinje, povjerljivi se ne opravdava, iskreni se ne kaje (zbog svoje iskrenosti), a plemeniti ne ističe svoje dobročinstvo.

Budi ono što jesi, a ne ono što drugi žele da budeš. Tvoje poštovanje prema ljudima ne znači da su ti oni potrebni, već je to princip koji učiš iz svoje vjere i islamskog odgoja.

Poštuj i bit ćeš poštovan, budi bogat svojim moralom i ubjeđenjem, i budi velik svojom poniznošću. Ne obraćaj pažnju na one koji ti govore iza leđa, jer oni su u osnovi iza tebe, a ne ispred tebe.

Ne govori ljudima koliko učiš Kur’an i koliko ga znaš napamet, nego neka oni prepoznaju Kur’an u tvome ponašanju. Jer, nije poenta u tome dokle si došao u učenju Kur’ana, već u tome dokle je Kur’an s tobom došao.

Nahrani gladne, pomozi potrebnima, smiluj se jetimu, oprosti prijestupniku i čini dobročinstvo svojim roditeljima.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.