Dan zastave i Dan Sandžaka uvrstiti u kalendar zvaničnih praznika

U dosadašnjem višedecenijskom rukovođenju ove ustanove nisu ispunili minimum kada su bošnjački blagdani u pitanju.
Matica bošnjačka zahtijeva od Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije da Dan zastave i Dan Sandžaka uvrste u kalendar zvaničnih praznika_629027753761c.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Matica bošnjačka uputila je zahtjev Savjetu za nacionalne manjine Republike Srbije, u svojstvu autentičnog predstavnika Bošnjaka, da se u kalendar praznika bošnjačke nacionalne zajednice uvrste 11. maj – Dan bošnjačkog nacionalnog bajraka i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Matica bošnjačka ovaj prijedlog uputila je direktno ovom tijelu, obzirom da kroz organe Bošnjačkog nacionalnog savjeta nije u mogućnosti djelovati već duže vrijeme, kao i činjenicu da Bošnjačko nacionalno vijeće kojim već decenijama rukovodi struktura okupljena oko SDA Sulejmana Ugljanina a u zadnje vrijeme i SDP Rasima Ljajića, te da u dosadašnjem višedecenijskom rukovođenju ove ustanove nisu ispunili minimum kada su bošnjački blagdani u pitanju, a to je da budu zvanično uvršteni u kalendar praznika ili blagdana.

U dopisu kojeg je potpisao predsjednik dr. Jahja Fehratović, inače narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije u trećem mandatu, se ističe da u prethodnom periodu od tri ipo godine (posljednji saziv BNV) ova struktura nije uradila ništa za očuvanje, poboljšanje i promociju individualnih prava Bošnjaka već je, na žalost, isključivo radila za lične i partikularne interese.

Matica bošnjačka očekuje da će na prvoj narednoj sjednici ovog tijela kojim predsjedava predsjednica Vlade Ana Brnabić, ovaj prijedlog biti uvršten u dnevni red, adekvatno tretiran, te da će biti donešena pozitivna odluka.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.