Dan Azerbejdžana u Petnjici

Azerbejdžan je mnogo puta do sada pokazao i dokazao da je pouzdani prijatelj i partner Crne Gore.
3F2523D4-4E4C-4136-9A3B-85D0B092C81C
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana u Podgorici, na čijem je čelu Seyran Mirzazada, su 26. maja Opština Petnjica i Centar za kulturu Petnjica pripremili zajednički program povodom dana državnosti Azerbejdžana koji ova država slavi 28. maja. kada je 1918. godine, postala prva sekularna republika u islamskom svijetu, povodom dana vraćanja statusa opštine Petnjica a sve je upriličeno jer Crna Gora i Azerbejdžan slave u istoj nedelji svoje dane državnosti. Naziv kulturno-umjetničkog programa je bio Dan Azerbejdžana u Petnjici.

U 10 časova delegacija Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana u sastavu: Seyran Mirzazada direktor, Božidar Proročić, spec savjetnik u Kulturno ekonomskom centru kao i član centra hroničar, Veselin Živanović i profesor književnosti Veljko Đukanović su posjetili JU OŠ “25 maj” Gornja Vrbica, i njenog direktora Alena Ćemana, saradnja sa JU OŠ “25 maj” započeta je još sa ranijim direktorom Isljamom Ćemanom i nastavaljena je u duhu tople saradnje i razgovora. Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana je uručio vrijedna izdanja knjiga pisaca Azerbejdžana prevedena na crnogorski jezik. Na kraju razgovora dogovoreno je da će i ubuduće Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana uvjek prigodnim prilikama posjetiti ovu školu.

Nakon ove posjete nastavljena je u 11 časova posjeta Petnjici i JU OŠ “Mahumt Adrović” gdje smo toplo i svesrdno dočekani od direktora ove ustanove Almira Pljakića, koji je u razgovoru predstavio svoju školu i istorijat nastajanja iste. Takođe, i ovoj školi su uručene knjige pisaca Azerbejdžana. U duhu kulturne saradnje nastavljena je posjeta i Srednjoj mješovitoj stručnoj školi na čijem je čelu vrlo agilni direktor Maruf Batilović, koji nas je upoznao sa radom škole smjerovima i brojnim aktivnostima đaka pokazano je i ogledno imanje na kom se đaci poljoprivrednog smjera imaju praktičnu nastavu iz voćarstva. Biblioteka koja je tek u formiranju u Srednjoj mješovitoj stručnoj školi obogatila je svoj fondom naslovima knjiga koje su poklonili JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš sa Cetinja na čijem je čelu direktorica Irena Nenadović kao i knjigama istaknutih pisaca Azerbejdžana.

U 12 časova bio je svečani prijem kod predsjednika opštine Samira Agovića sa njegovim najbližim saradnicima i to: Mehmed Adrovićem Predsjednikom skupštine, Anelom Muratović, potpredsjednica skupštine, i potpredsjednikom opštine Selvudinom Šabotićem, savjetnicom predsjednika Šejlom Šabotić, direktorom centra za kulturu Sinanom Tiganjom i Isljamom Ćemanom profesorom fizike koji je u duhu dobrog domaćina poželio gostima dobrodošlicu ističući brojne vrijednosti koje vežu Crnu Goru i Azerbejdžan. Samir Agović je između ostaloga istakao: ,,Povratak statusa opštine Petnjica i dan državnosti Azerbejdžana koji danas svi zajedno slavimo čini nam čast da kroz kulturnu, i ekonomsku prizmu na najljepši i najbolji način upoznamo jedni druge a ima li boljeg mjesta za to od naše Petnjice.

Azerbejdžan je mnogo puta do sada pokazao i dokazao da je pouzdani prijatelj i partner Crne Gore.” Seyran Mirzazada diektor Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana je istakao sljedeće: ,,Kulturna galaksija je najljepši prostor na kome se narodi upoznaju kroz svoje običaje, folklor, umjetnost stvaralaštvo mi danas sa vama dijelimo naše zajedničke radosti ali i vrijednosti na kojima počivaju velike civilizacije. Veoma smo zahvalni našim izuzetnim prijateljskim odnosima u kojima naše dvije države na najljepši nači sarađuju i prepoznaju jedna drugu. ” Dalji razgovor nastavljen je o brojnim temema i mogućnostima za razvoj koje pruža opština Petnjica stranim investitorima.

U Centru za kulturu Petnjica sa početkom u 13 časova organizovan je kulturno-umjetnički program koji je pripremio direktor Sinan Tiganj. Prije početka programa intonirane su himne Crne Gore i Azerbejdžana nakon toga pozdravnu riječ je imao predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović podsjetivši na dan istorijski važan datum vraćanja statusa opštine Petnjici ali i na veliko i nesebično prijateljstvo naroda Crne Gore i Azerbejdžana. Predstavnici Kulturno ekonomskog centra Azerbjdžana su promovisali sljedeće knjige i to: Profesor Veljko Đukanović govorio je o knjizi “Istaknute ličnosti Azerbejdžana” autora Božidara Proročića i Seyrana Mirzazade. Hroničar Vesko Živanović pročitao je svoj osvrt na knjigu ,,Savremena književnost Azerbejdžana.”

Božidar Proročić je govorio na temu: “Azerbejdžanska književnost kroz vjekove.” Dok je Seyran Mirzazada govorio o romanu Ali i Nino i o zbirci kratkih priča ,,Karabah sudbinske priče.” U daljem toku programa prestavljena je modna revija folklora ,,Crna Gora jednaka za sve” đe su predstavljene narodne nošnje sjevera Crne Gore u kojima su predstavili članovi Kud LIM Berane, Duga Berane, Kud Bihor iz Petnjice, Kud Komovi Andrijevica i kud Plavsko jezero iz Plava. U nastavku programa članovi Kuda Duga su izveli koreografiju splet igara iz Crne Gore a kraj programa su završili članovni Kuda Bihor sa koreografijom ,,Šarenika jabuka.”

Na samom kraju programa direktor Kulturno ekonomskog centra Azerbjdžana Seyran Mirzazada je izjavio: ,,Moje srce je puno kada bratski narodi Crne Gore i Azerbejdžana slave svoje nacionalne praznike ukazali ste čast meni i mojoj zemlji da zajedno sa vama podijelimo tu radost i jačamo naše zajedničke odnose i hvala vam na tome još dugo godina ćemo zajedno slaviti i jačati sve što nas veže i spaja i čini posebnim i multikulturalnim. ”Nakon završenog kulturno-umjetničkog programa dočekalo nas je tradicionalno gostoprimstvo Bihoraca koje ćemo još dugo pamtiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.