Dan Azerbejdžana u Petnjici

Azerbejdžan je mnogo puta do sada pokazao i dokazao da je pouzdani prijatelj i partner Crne Gore.
3F2523D4-4E4C-4136-9A3B-85D0B092C81C
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana u Podgorici, na čijem je čelu Seyran Mirzazada, su 26. maja Opština Petnjica i Centar za kulturu Petnjica pripremili zajednički program povodom dana državnosti Azerbejdžana koji ova država slavi 28. maja. kada je 1918. godine, postala prva sekularna republika u islamskom svijetu, povodom dana vraćanja statusa opštine Petnjica a sve je upriličeno jer Crna Gora i Azerbejdžan slave u istoj nedelji svoje dane državnosti. Naziv kulturno-umjetničkog programa je bio Dan Azerbejdžana u Petnjici.

U 10 časova delegacija Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana u sastavu: Seyran Mirzazada direktor, Božidar Proročić, spec savjetnik u Kulturno ekonomskom centru kao i član centra hroničar, Veselin Živanović i profesor književnosti Veljko Đukanović su posjetili JU OŠ “25 maj” Gornja Vrbica, i njenog direktora Alena Ćemana, saradnja sa JU OŠ “25 maj” započeta je još sa ranijim direktorom Isljamom Ćemanom i nastavaljena je u duhu tople saradnje i razgovora. Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana je uručio vrijedna izdanja knjiga pisaca Azerbejdžana prevedena na crnogorski jezik. Na kraju razgovora dogovoreno je da će i ubuduće Kulturno ekonomski centar Azerbejdžana uvjek prigodnim prilikama posjetiti ovu školu.

Nakon ove posjete nastavljena je u 11 časova posjeta Petnjici i JU OŠ “Mahumt Adrović” gdje smo toplo i svesrdno dočekani od direktora ove ustanove Almira Pljakića, koji je u razgovoru predstavio svoju školu i istorijat nastajanja iste. Takođe, i ovoj školi su uručene knjige pisaca Azerbejdžana. U duhu kulturne saradnje nastavljena je posjeta i Srednjoj mješovitoj stručnoj školi na čijem je čelu vrlo agilni direktor Maruf Batilović, koji nas je upoznao sa radom škole smjerovima i brojnim aktivnostima đaka pokazano je i ogledno imanje na kom se đaci poljoprivrednog smjera imaju praktičnu nastavu iz voćarstva. Biblioteka koja je tek u formiranju u Srednjoj mješovitoj stručnoj školi obogatila je svoj fondom naslovima knjiga koje su poklonili JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš sa Cetinja na čijem je čelu direktorica Irena Nenadović kao i knjigama istaknutih pisaca Azerbejdžana.

U 12 časova bio je svečani prijem kod predsjednika opštine Samira Agovića sa njegovim najbližim saradnicima i to: Mehmed Adrovićem Predsjednikom skupštine, Anelom Muratović, potpredsjednica skupštine, i potpredsjednikom opštine Selvudinom Šabotićem, savjetnicom predsjednika Šejlom Šabotić, direktorom centra za kulturu Sinanom Tiganjom i Isljamom Ćemanom profesorom fizike koji je u duhu dobrog domaćina poželio gostima dobrodošlicu ističući brojne vrijednosti koje vežu Crnu Goru i Azerbejdžan. Samir Agović je između ostaloga istakao: ,,Povratak statusa opštine Petnjica i dan državnosti Azerbejdžana koji danas svi zajedno slavimo čini nam čast da kroz kulturnu, i ekonomsku prizmu na najljepši i najbolji način upoznamo jedni druge a ima li boljeg mjesta za to od naše Petnjice.

Azerbejdžan je mnogo puta do sada pokazao i dokazao da je pouzdani prijatelj i partner Crne Gore.” Seyran Mirzazada diektor Kulturno ekonomskog centra Azerbejdžana je istakao sljedeće: ,,Kulturna galaksija je najljepši prostor na kome se narodi upoznaju kroz svoje običaje, folklor, umjetnost stvaralaštvo mi danas sa vama dijelimo naše zajedničke radosti ali i vrijednosti na kojima počivaju velike civilizacije. Veoma smo zahvalni našim izuzetnim prijateljskim odnosima u kojima naše dvije države na najljepši nači sarađuju i prepoznaju jedna drugu. ” Dalji razgovor nastavljen je o brojnim temema i mogućnostima za razvoj koje pruža opština Petnjica stranim investitorima.

U Centru za kulturu Petnjica sa početkom u 13 časova organizovan je kulturno-umjetnički program koji je pripremio direktor Sinan Tiganj. Prije početka programa intonirane su himne Crne Gore i Azerbejdžana nakon toga pozdravnu riječ je imao predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović podsjetivši na dan istorijski važan datum vraćanja statusa opštine Petnjici ali i na veliko i nesebično prijateljstvo naroda Crne Gore i Azerbejdžana. Predstavnici Kulturno ekonomskog centra Azerbjdžana su promovisali sljedeće knjige i to: Profesor Veljko Đukanović govorio je o knjizi “Istaknute ličnosti Azerbejdžana” autora Božidara Proročića i Seyrana Mirzazade. Hroničar Vesko Živanović pročitao je svoj osvrt na knjigu ,,Savremena književnost Azerbejdžana.”

Božidar Proročić je govorio na temu: “Azerbejdžanska književnost kroz vjekove.” Dok je Seyran Mirzazada govorio o romanu Ali i Nino i o zbirci kratkih priča ,,Karabah sudbinske priče.” U daljem toku programa prestavljena je modna revija folklora ,,Crna Gora jednaka za sve” đe su predstavljene narodne nošnje sjevera Crne Gore u kojima su predstavili članovi Kud LIM Berane, Duga Berane, Kud Bihor iz Petnjice, Kud Komovi Andrijevica i kud Plavsko jezero iz Plava. U nastavku programa članovi Kuda Duga su izveli koreografiju splet igara iz Crne Gore a kraj programa su završili članovni Kuda Bihor sa koreografijom ,,Šarenika jabuka.”

Na samom kraju programa direktor Kulturno ekonomskog centra Azerbjdžana Seyran Mirzazada je izjavio: ,,Moje srce je puno kada bratski narodi Crne Gore i Azerbejdžana slave svoje nacionalne praznike ukazali ste čast meni i mojoj zemlji da zajedno sa vama podijelimo tu radost i jačamo naše zajedničke odnose i hvala vam na tome još dugo godina ćemo zajedno slaviti i jačati sve što nas veže i spaja i čini posebnim i multikulturalnim. ”Nakon završenog kulturno-umjetničkog programa dočekalo nas je tradicionalno gostoprimstvo Bihoraca koje ćemo još dugo pamtiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.