Kaftanovo prvo muško odijelo

Kako je KAFTAN STUDIO, proslavljen po elegantnim ženskim haljinama, kreirao prvo muško odijelo_628ebd6fb089f.jpeg
Bio je to veliki izazov, a posebno im je bilo važno povjerenje koje im je Ukaj ukazao.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nermina Hodžić i Emina Hodžić Adilović sestre su koje stoje iza najpopularnijeg bh. modnog brenda Kaftan studio, zadnji niz godina prvo su osvajale domaću i regionalnu scenu. U Kaftan studio haljinama našle su se brojne zvijezde i zvjezdice. Njihove brojne kreacije godinama su blistale na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivalu, a onda su se preselile na stranice velikih svjetskih modnih magazina, Elle, Bazaar, L’Officiel, Schön Magazine samo su neki od onih koji su zapazili njihov unikatni dizajn i iskoristili ga u svojim editorijalima. Zatim osvajaju i Hollywood. Godine 2019.  predstavljaju svoju kreaciju na prestižnoj dodjeli filmske nagrade Oscar, kreaciju kojom su ispisale historiju bh. modnog dizajna. Prvi put se na tom prestižnom crvenom tepihu našao dizajn nekog modnog brenda iz naše zemlje.

Poznati američki glumac Terry Crews se na svečanoj ceremoniji pojavio u pratnji svoje supruge Rebecce King Crews koja je za ovu priliku odabrala elegantnu bijelu statement haljinu Kaftan studija.

Kad smo mislili da nas ne mogu više iznenaditi, one su to uradile još jednom. Stigla je poruka u Inbox: Ispratile smo ga u Cannes! Uz poruku su došle i fotografije iz njihovog studija na kojima su se nalazila sretna lica glumca Albana Ukaj i dizajnerice Emine Hodžić Adilović i fotografija etikete: Kaftan studio custom tailored for Alban Ukaj.

Kreirale su prvi put u historiji svog brenda muško odijelo i to za talentovanog glumca Albana Ukaja koji igra u filmu ‘Tori i Lokita’ reditelja, braće Dardenne, a koji je uvršten u takmičarski program 75. Cannes Film Festivala. Film je u Cannesu prikazan 24. maja 2022.

Navikli na njihove blistave toalete i elegantne vjenčanice bili smo iznenađeni. Zanimalo nas je kako je došlo do saradnje između ova dva velika bh. brenda.

– Alban je naš dugogodišnji prijatelj i bile smo spremne da napravimo iznimku u odnosu na naš dosadašnji rad jer ipak ne idu nam prijatelji baš svaki dan na creveni tepih festivala u Cannesu i to za film koji je u zvaničnoj selekciji festivala, kaže nam kreativni duo Kaftan studija.

Kako ističu bio je to veliki izazov, a posebno im je bilo važno povjerenje koje im je Ukaj ukazao za ovako važan događaj u njegovoj karijeri.

– Jednostavno, vodile smo se srcem, znanjem i iskustvom Kaftan studio tima, kažu.

Iako je rok bio kratak, ovim velikim modnim kreativkama, muško odijelo nije predstavljalo nikakav problem.

– Istina jeste da se muška konfekcija razlikuje od ženske i pazile smo na sve detalje prilikom izrade odijela koje je custom made, rađeno po mjeri. Posebno smo se fokusirale da u samom dizajnerskom i izvedbenom procesu dobijemo željenu sileutu, ističu.

Nakon što smo vidjeli ovo savršeno crno odijelo i mašnu oko vrata, koja kompletnoj silueti daje poseban šarm, ponadali smo se da će odijelo možda biti najava i za prvu mušku kolekciju, međutim, nije.

– Ne, ovo nije najava muške kolekcije, ali ako muškarci budu insitirali da imaju fantastično klasično crno odijelo po mjeri onda nam se mogu obratiti jer Kaftan studio tim zna u kakvom odjelu žene žele vidjeti muškarca, poručile su sestre iz Kaftan studija.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.