Podzemna vatrena rijeka

Podzemna vatrena rijeka koja povezuje vulkane širom svijeta_628da219c71cb.jpeg
Naučnici su i ranije iznosili hipotezu o postojanju ovakvog podzemnog toka lave, ali do sada nisu mogli da ga vide seizmološki.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ogromna podzemna rijeka lave, nalik na razgranato stablo drveta, koji “hrani” mnoge vulkane na Zemlji, mapirana je zahvaljujući međunarodnom timu naučnika.

Većina aktivnih vulkana na Zemlji smještena je u “Vatrenom prstenu”, području koje oivičava Tihi okean od juga Južne Amerike, preko Srednje i Sjeverne Amerike, zatim istoka Azije, Japana, Indonezije, pa sve do Kermadečkog rova na jugozapadnom dijelu Pacifika. U tom području događa se najveći broj vulkanskih erupcija i zemljotresa, a naučnici su se dugo pitali šta “hrani” vulkane van “Vatrenog prstena”.

Sada su došli do odgovora, objavljenog u naučnom časopisu “Nejčr”. Skriven duboko pod zemljom, vatrena rijeka izgleda kao da izlazi na površinu u oblasti ostrva Reinion u Indijskom okeanu. Na tom ostrvu nalazi se jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu Piton de la Furnez, ili u prevodu “vrh peći”.

Naučnici su i ranije iznosili hipotezu o postojanju ovakvog podzemnog toka lave, ali do sada nisu mogli da ga vide seizmološki, sve dok međunarodni tim, koji je predvodila Marija Cekmistrenko sa Univerziteta Oksford, nije napravio mapu ovog ogromnog “vulkanskog stabla” uz pomoć podataka prikupljenih geološkim “teleskopom” koji registruje vibracije planete.

“Ljudi već dugo godina gledaju u zvijezde i to im je znatno lakše, pogled pod zemlju je veoma izazovan”, rekla je Šen Kotar, seizmolog sa Univerziteta Kembridž za Kvanta magazin.

Ogromno podzemno stablo ne samo da “hrani” Piton de la Furnez, već i veliki broj drugih vulkana, među kojima su i oni udaljeni 3.000 kilometara u istočnoj Africi. Pretpostavlja se da je ovo vulkansko stablo povezano i sa vulkanima na Havajima, koji nisu blizu “Vatrenog prstena”, iako se nalaze u Tihom okeanu.

Naučnici smatraju da je prije oko 65 miliona godina ova podzemna rijeka lave “potpalila” i vulkansku oblast na Dekanskoj visoravni u Indiji, područje koje ima dovoljno seizmološkog potencijala da pokrije milion i po kvadratnih kilometara površine.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.