Odgovornost svakog umjetnika je da bude glasan

Biti iskren do kraja, to je ono šta sam naučio od braće Dardenne.
Alban Ukaj: Odgovornost svakog umjetnika je da bude glasan, da govori o društvenim problemima_628d945fb25e5.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dvostruki dobitnici Zlatne palme za filmove Rosetta 1999. i The Child 2005, reditelji koji su osvojili nagradu za najbolji scenario za film Lornina šutnja 2008., dobitnici Grand Prixa za film The Kid with a Bike 2011, dobitnici nagrada za najbolju režiju za Young Ahmed 2019, braća Jean-Pierre i Luc Dardenne, ponovo su se vratili na Filmski festival u Cannesu. Ovaj put sa filmom Tori i Lokita.

Film je danas prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, a crvenim tepihom su prošetali reditelji i sjajna glumačka ekipa u kojoj je, kako smo ranije pisali, i bh. glumac Alban Ukaj.

– Na setu su braća Dardenne učitelji, dobri prijatelji, izvanredni reditelji, jedni od najvećih intelektualaca koje sam upoznao ikad. Radeći s njima na neki način sam dobio sasvim jednu novu školu glume, prvo sa filmo ‘Lornina šutnja’, a sad i sa ‘Tori i Lokita’. Svaki put, oni su jako zahtijevni. Upravo sam o jednoj stvari razmišljao jutros, kad radite s njima, nije važno ono što ste vi uradili, čitava priča je važna, najvažnije je da se ispriča priča, vi ste dio te priče. Biti iskren do kraja, to je ono šta sam naučio od braće Dardenne, rekao je Ukaj za France TV.

Film je priča o prijateljstvu koje spaja dvoje mladića koji su sami otputovali iz Afrike i našli se u okrutnim uslovima svog egzila u Belgiji. Film koji propituje poteškoće imigracije iz perspektive pravog prijateljstva.

– Mislim da je odgovornost umjetnika da budemo glasni, da pričamo o društvu, o društvenim problemima i da govorimo o političkim problemima koji se dešavaju globalno zadnjih nekoliko godina. Imao sam sreću da sam sarađivao s ljudima koji su toliko moćni da podignu svoj glas, da govore o manjinama i ljudima koji su na marginama, posebno je istaknuo Ukaj.

Ovo je drugi put za Albana da sa braćom Dardenne odlazi u Cannes. Prvi put je učestvovao 2008. godine na 61. Cannes Film Festivalu sa njihovim filmom Lornina šutnja.

– Veoma je poseban osjećaj biti ponovo ovdje nakon 13 godina. Nakon dvije godine pandemije danas ponovo mogu da dišem i osjećam se slobodno i volio bih se opet vratiti, rekao je Ukaj za France TV.

Ukaj je za ovu priliku izabrao odijelo brenda Kaftan studija, bh. kreativnog dua poznatog po elegantnim toaletama i vjenčanicama za žene, koji je prvi put, samo za Albana, kreirao muško odijelo.

Najveći filmski festival na svijetu trajat će od od 17. do 28. maja 2022.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.