Nordijsko rolanje

Osim što je neobično učinkovit, njime se mogu baviti svi, bez obzira na starosnu dob i tjelesnu kondiciju.
Nordijsko rolanje (rollerski, cruising)_62870a90d78db.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nordijski cruising, varijanta langlaufa i hodanja sa štapovima, sve više osvaja zaljubljenike u zimske sportove.

U posljednje vrijeme svi su poludjeli za nordijskim hodanjem na skijama, odnosno nordijskim cruising-om, laganijom varijantom već vrlo popularnog skijaškog trčanja, langlaufa u kombinaciji s također sve popularnijim nordijskim hodanjem (hodanjem uz korištenje posebnih štapova). Naime, nordijski cruising vrlo je učinkovit, a pritom za organizam nimalo agresivan zimski sport, koji aktivira i jača cijeli organizam, te povećava snagu, izdržljivost i tonus oko 95% svih mišića tijela, a da pritom gotovo ne opterećuje zglobove i kosti.

Cruising je i idealan oblik rekreacije za osobe koje imaju zdravstvenih problema s koljenima, kukovima i kralješnicom. Osim što pogoduje cjelokupnom zdravlju, kondiciji i vitalnosti, cruising posebno učinkovito jača i učvršćuje problematične zone: mišiće unutrašnje strane bedara i stražnjice, te jednako tako jača, ali i opušta, mišiće gornjeg dijela tijela, odnosno razgrađuje napetost u mišićima vrata, leđa i ramena. Cruising općenito pogoduje koordinaciji pokreta i cjelokupnoj pokretljivosti tijela, ali, primjerice i koordinaciji obje strane mozga, što pozitivno utječe i na mentalno funkcioniranje.

Nordijski cruising ima pozitivan efekt i na funkcioniranje srca i krvotoka, te potiče i intenzivira ujednačeno disanje i opskrbljivanje kisikom cjelokupnog organizma. K tome, nordijsko hodanje na skijama sa štapovima pogoduje prokrvljenosti cjelokupnog organizma, te potiče metabolizam i eliminiranje štetnih tvari. Tijekom nordijskog hodanja povećava se potrošnja kalorija, a masnoće sagorijevaju brže nego, primjerice, uslijed jogginga ili sportske vožnje biciklom, pa ono pogoduje eliminiranju suvišnih kilograma, ali i celulita s kritičnih zona na tijelu. Hodanje na skijama, između ostalog, aktivira produkciju hormona važnih za funkcioniranje imunološkog sistema, ali i za razgradnju stresa te postizanje dobrog raspoloženja. Naravno, razgradnji stresa te izuzetno uspješnom psihičkom relaksiranju i postizanju unutrašnje ravnoteže doprinosi i činjenica što se cruising odvija u najljepšem fitness okruženju na svijetu, na svježem i čistom zraku, u netaknutoj prirodi prekrivenoj snježnim pokrivačem.

Nordijski je cruising, jednako kao i nordijsko hodanje sa štapovima, ponikao u Finskoj krajem 90-tih godina prošlog stoljeća iz koje se vrlo brzo proširio i po ostalim skandinavskim zemljama, a potom i po Europi, a postao je popularan i u Americi i Japanu. Popularnost nordijskog cruisinga nimalo ne čudi jer osim što je neobično učinkovit, njime se mogu baviti svi, bez obzira na starosnu dob i tjelesnu kondiciju, a posebno se preporučuje sportskim rekreativcima i zaljubljenicima u klasično nordijsko hodanje sa štapovima, te sportski orijentiranim obiteljima s djecom i većim društvima. Kako cruising previše ne opterećuje cjelokupni sustav za kretanje, tijelo, zglobove i kosti, on je i idealan oblik rekreacije za osobe koje imaju zdravstvenih problema s koljenima, kukovima i kralješnicom.

Inače, skije za nordijski cruising su šire, kraće i laganije nego one za klasični langlauf, štapovi su također nešto kraći, a cipele robusnije kako bi stopala, ali i cijelo tijelo, bilo što stabilnije. U izboru odjeće za cruising prednost treba dati posebnoj, udobnoj, slojevitoj i prozračnoj odjeći koja diše zajedno s tijelom, a ne smiju se zaboraviti ni pokrivalo za glavu i naočale za adekvatnu zaštitu očiju. Iako je cruisning u osnovi jednostavan i lagan oblik sportske rekreacije, te se može u cijelosti savladati za dan-dva, kako bi bio učinkovit neobično je važno da se njegova tehnika nauči i uvježba na tečaju, odnosno pod nadzorom i vodstvom stručnog voditelja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.