Ideja Islama nije kulturološka asimilacija arapizmom 

Bogobojaznost je osnova vjerskog vrijednovanja, sve ostale razlike su bogatstvo širine, ne prepreke!
word-image
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ideja Islama suprotna je nametanju, ona nije sadržana u kulturnoj arapizaciji svijeta i asimilaciji identiteta. Ideja Islama se prožima u priznavanju drugačijih kultura, identiteta, koji su zasnovani autotohnim vrijednostima. Hadiska teza u kojoj se naglašava da vjera Islam priznaje druge, nearapske identitete, glasi:

Prenosi Imam el-Bejheki hadis od Džabira, r.a., da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., održao hutbu (oprosna hutba) u sredini dana tešrika i da je tom prilikom kazao:

“O, ljudi, vaš Gospodar je jedan, vaš otac je jedan. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po bogobojaznosti (takvaluku)” .

Bogobojaznost je osnova vjerskog vrijednovanja, sve ostale razlike su bogatstvo širine, ne prepreke!

Očuvanje i stvaranje kulture čine sposobni i svjesni narodi, nesvjesni i nesposobni je sami uništavaju.

Konfesionalno smo muslimani, pripadnici ummeta, identitetom smo čvrsto vezani za evropu, a nacionalno smo identifikovani kao Bošnjaci.

Kvalitetom smo značajni činioci ummeta, kulturno bogatstvo heterogene Evrope, zbog toga se ne odričemo potenicijala kojeg imamo u rukama. Što prije shvatimo ove stvari, imamo odrednicu svog strateškog djelovanja.

Mi smo kontinuitet i to trebamo potvrditi!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.