Svečana akademija maturanata Medrese Gazi Isa-beg

U teškim vremenima s mnogo izazova i iskušenja uspravni i dostojanstveni možete biti ako budete pozivali na dobro, a odvraćali od zla.
Svečana akademija maturanata Medrese Gazi Isa-beg_628b8a322b006.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nakon šetnje koja je krenula iz Mešihata IZ u Srbiji za maturante i maturantice 510. generacije Medrese Gazi Isa-beg, odjeljenja u Novom Pazaru, Rožaju, Peševu upriličena je Svečana akademija u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr Mevlud ef. Dudić, mr Seid ef. Eminović izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji dr. Rešad ef. Plojović, sandzačku muftija Abdurahman ef. Kujević, muftija Ragmi ef. Destani, narodni poslanici predvođeni Usamom Zukorlićem, pomomoćnik direktora za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić, predsjednik Sabora Hajro ef. Tutić, ulema, imami, profesori, roditelji.

U obraćanju direktor Medrese Adnan ef. Dupljak ističe da su medresanti ruže sandzačke bašče.
– Danas kad je porodica uveliko razbijena, a škole i fakulteti pružaju znanje mada sve manje odgoja, kada se o poštivanju autoriteta muftije, imama, učitelja, roditelja može govoriti sa sjetom ovaj prizor je najbolji pokazatelj gdje treba usmjeriti djecu. Dragi roditelji, Mubarek Olsun vam trajna sadaka i trajno dobro. Nadam se da smo u ove četiri godine usadili namaz i blago vama kada će vaša djeca najmanje pet puta tokom dana na mjestu gdje se dova prima govoriti ‘Gospodaru, oprosti nama i našim roditeljima’ . Poruka vama maturanti su riječi gdje Uzvišeni kaže ‘Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da nam se nećete vratiti’ . Stvoreni ste da nosite baklju da radite za ovu vjeru sve dok smrtni čas ne dođe. Mubarek Olsun IZ, Gradu, roditeljima, Sandžaku, poručio je između ostalog direktor Dupljak.

Izaslanik reisa Kavazovića, mr Seid ef. Eminović obraćajući se prisutnima ističe čast i zadovoljstvo da prenese selame iz Sarajeva.
– Ne znamo koja je ljepota veća i uzvišenija ali sve su male naspram ove u 101 cvijetu Medrese Gazi Isa-beg. Mnogi naši učitelji, odgajatelji dali su ogroman doprinos da i ova generacija bude blještava i čila u din islamu. Kako i ne bi kada se napajala s Kur’anskih vrela. Ovdje je cvijeće i Sandžaka i dijelova Preševa i posebno je zadovoljstvo vidjeti ummet Balkana zajedno. Molim dragog Boga da mladost Medrese stasava na zasadima časnog dina, da i ova generacija bude nalik onima koji su smogli snage da u 30 godina podignu takve zasade da im mogu pozavidjeti civilizacije, rekao je između ostalog izaslanik reisa Kavazovića.

Predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudic ističe da je ovo još jedan veliki dan za zajednicu, radostan trenutak za sve posebno za roditelje maturanata i maturantica.
– S današnjim danom oni u safu s ostalih osam Medresa promovisani su u diplomce okončavši školovanje u najelitnijoj školi. Došli su i rektori škola da preporuče svojim maturantima šta je to najbolja škola u Novom Pazaru. Ove akademije, rekao sam direktoru, treba vratiti u džamijske prostore, a i ovaj Kulturni centar je harem Ejup-begove džamije. Ovo ovdje mjesto je džamija i od tog prostora i nećemo odustati dok se ne vrati i ne bude tu ponovo sagrađena džamija. I ne samo to. Musala je vakufsko dobo i kažu da je planom predviđena gradnja kliničkog centra na vakufskom zemljištu. Mi nismo protiv, ali ako hoće da prave neka nam daju u zamjenu, ne ono što je naše vakufsko već ono što je državno. IZ insistira i traži KC, ali ne na vakufskom i poručujem i poziciji i opoziciji da ćemo vakufsko braniti do posljednjeg. Ova današnja generacija je ponos svih vjernika. Samo su ovo maturanti Medrese i sve drugo što pokušavaju nije Medresa. Ovo su maturanti rahmetli muftije Muamera Zukorlića, kaže muftija Dudić pozvavši prisutne da prouče Fatihu.

Muftija Dudić podsjeća maturante na dove koje ih trebaju pratiti kroz život, kao što je sura Ikre.
– U teškim vremenima s mnogo izazova i iskušenja uspravni i dostojanstveni možete biti ako budete pozivali na dobro, a odvraćali od zla. Misija je da grade, a ne da ruše, vole a ne da mrze i budu prepoznatljivi kroz naučeno u Medresi. Ponos ste svih maturanata, zajednice, roditelja. Gdje god bili i šta god studirali, a poruka je FIS, UNINP i druge univerzitete, a pouka je da o Medresi uvijek govorite u superlativu. Vi ste naš ponos, poručuje muftija Dudić obraćajući se i na albanskom jeziku maturantima iz Preševa.

Gicić Šejmi i Hamzi Fetahoviću muftija Dudic uručio je prigodne zahvalnice. Zahvalnice je uručio i direktor Medrese najboljim učenicima i učenicama.
Dina Izeti i Emin Zukorlić proglašeni su učenicima generacije i priznanje će primiti u Sarajevu od reisa Kavazovića. Također, dr. Misala Pramenković uručila je priznanje uzornim roditeljima.
Prozivkom maturanata predstavljena je 510 generacija, a tokom programa ilahije je izveo hor Medrese.

Ašere je na početku proučio maturant Emin Zukorlić. Maturantica Ajša Baltić obratila se učeničkom riječju. Dovu na kraju proučio je dr Rešad ef. Plojović.

Inače, svečana akademija za maturante Medrese u Rožajama najavljena je za utorak.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.