„Neće biti epidemije“ majmunskih boginja u Evropi

Najviše su pogođeni homoseksualni muškarci koji su nedavno imali seksualni odnos.
Fotografija: PIXNIO
Fotografija: PIXNIO
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon što je u Bavarskoj prijavljen prvi slučaj majmunskih boginja u Njemačkoj, u subotu su i Berlinu potvrđena dva slučaja. Berlinski Senat je saopštio da su zaraženi u stabilnom stanju, ali da se očekuju novi slučajevi narednih dana.

Bolest koja se neočekivano širi Evropom posljednjih dana registrovana je i u Švajcarskoj i Izraelu. Početkom maja se pojavila u Španiji, Italiji, Portugaliji i Francuskoj, ali i u SAD i Australiji.

Još nije poznato da li se Njemačke dokopala zapadnoafrička ili dosta zaraznija centralnoafrička varijanta ovog virusa. To će biti jasno tek poslije detaljnih ispitivanja. Ljekari i inače imaju više pitanja nego odgovora u ovom trenutku.

Najviše su pogođeni homoseksualni muškarci koji su nedavno imali seksualni odnos, rekao je Leif Erik Zander, infektolog iz berlinske klinike Šarite.

„Kako se infekcija prenosi bliskim kontaktom kože i, možda, sluzokože i kapljično, preporučujem naročit oprez i izbjegavanje bliskih nezaštićenih kontakata sa nepoznatim osobama”, rekao je Zander.

Boest se prenosi samo bliskim kontaktom kože i zbog toga je mogućnost pandemije jako niska, kažu ljekari.

„Nema razloga za paniku”

Berlinska senatorka za zdravlje Ulrike Gote je rekla da „nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer su naučna saznanja o bolesti još uslovna, jer je bolest rijetka”.

Gote je rekla da stručnjaci ne vjeruju da će majmunske boginje izazvati pandemiju. Institut „Robert Koh” tretira opasnost za javno zdravlje kao „nisku” jer se virus prenosi bliskim kontaktom kožom.

Nejasno je otkud sada ovaj talas u Evropi. „Ovo neće izazvati nacionalne epidemije kao kovid”, uvjeren je Džimi Vitvort, profesor javnog zdravlja iz Londona. „Ali radi se o ozbiljnoj pojavi ozbiljne bolesti.”

U simptome spadaju temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima i osip koji najčešće počinje na licu, te se širi tijelom. Doduše, bolest može proći tako blago da nema nikakvog osipa te zaraženi može slučajno zaraziti druge.

Većina ljudi se oporavlja nakon nekoliko sedmica, smrtni slučajevi su rijetkost. Više su ugrožena djeca i trudnice.

 

Vakcina protiv variole još djeluje?

Majmunske boginje su endemska bolest u dijelovima Afrike. Bile su već u Evropi 2018. godine, ali tada se kod svih oboljelih moglo utvrditi da su ili doputovali iz Afrike, ili imali kontakt sa životinjama uvezenim odatle.

Majmunske boginje su „rođak” velikih boginja (variola vera) koje od osamdesetih važe kao iskorijenjena bolest.

Jedan od posljednjih talasa variole u Evropi bio je onaj u Jugoslaviji 1972. kada je u svega nekoliko sedmica vakcinisana gotovo cijela populacija.

Naučnici vjeruju da su danas starije generacije, koje su cijepljene protiv velikih boginja, bolje zaštićene i od majmunskih.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.