Moji Gačani i njihov guslar DODO 

Stanovništvu Gacka i okoline ostalo je “duplo golo” a Miloradu i njegovoj sviti ostale su vila na Dedinju, vlast u RS-u i sulude ideje njihovog otcjepljenja.
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U nizu od šest giganata i velikih industrijskih objekata, koje sam gradio u svome radnom inžinjerskom periodu, svakako mi je kao najdraži i najveći, Rudnik i Termoelektrana Gacko od 300 MW.

Kao tehnički direktor Termoelektrane, kroz moje angažovanje i spoznaju od osam godina, prohujali su svi mogući detalji, od istražnih radova, projektovanja, izbora opreme, sveukupne izgradnje i montaže opreme, do kadrova i njihove stručne obuke u fabrikama isporučioca opreme, kao i termoelektranama u Sovjetskom Savezu.

Sa stručnim kadrovima obavili smo i specijalizaciju na sovjetskim termoelektranama.

Sl. Termoelektrana Gacko 300 MW sa poljem i ugljenom

Kako to veli Gačanin i predsjednik stranke SDS-a Vukota Govedarica: “Kad se Dodik sjeti ČEZ-a, sjetiće se kako je kupio vilu na Dedinju.”

Kao posljedica netransparentnog ugovora sa češkom energetskom grupacijom, kaže Govedarica, došlo je do kolapsa na Banjalučkoj berzi, a ogromnu štetu su pretrpili mali akcionari RiTE Gacko.

Dodik ne može da se sjeti koje je godine podigao kredit kod Pavlović banke za vilu na Dedinju. Neka se prisjeti vijeka sa ČEZ-om, možda se i sjeti koje godine je uzeo kredit sa kojim je kupio vilu na Dedinju, poručio je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

Govedarica prozvao Dodika

– Sjećam se kao da je jučer bilo, kada je tog 16. maja 2007. godine u Gacku potpisan ugovor sa ČEZ-om. Tog dana je Milorad Dodik u Gacko sletio helikopterom iz Beograda, a lokalnoj javnosti je poručeno da ih je pozdravio tadašnji predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. Kasnije će se ispostaviti da je Dodik upravo tih dana postao vlasnik vile na Dedinju – /istakao je Govedarica./

– Već tada bahati Dodik mi je psovao majku kada sam ministra unutrašnjih poslova u Narodnoj skupštini pitao zbog čega je uhapšen načelnik općine Gacko. Koliko mogu da se sjetim, mediji su pisali i to da je tadašnji direktor Novih elektrana RS-a izvijesni Aleksandar Obradović, postao Dodikov komšija na Dedinju. Da podsjetim, “Nove elektrane RS”, bila je firma u zajedničkom vlasništvu u kome su Česi imali većinski paket od 51% – rekao je član Predsjedništva SDS.

On je poručio da na kraju cijele priče kako je posao sa ČEZ-om posao stoljeća, imali smo sudsku presudu od preko 15 miliona KM koju je Elektroprivreda RS morala da plati češkoj kompaniji.

– Vrlo je jednostavno pretpostaviti da je u tom štetnom ugovoru sa ČEZ-om bilo svega i svačega a i za svakoga osim za poštenog čovjeka koji želi da živi od svog rada – zaključio je Govedarica. /citat iz Dnevnog avaza/

Sl. Na kriminalu stečana vila na Dedinju, u vezi je sa ČEZ-om

Ko to govori, da izgradnja druge faze TE Gacko, ugovor sa ČEZ-om i vila na Dedinju, guslara i despota iz Laktaša i veliko srpskoga kabadahije nije povezano.

Milorad Dodik na vlasti u RS-u povezuje se sa Kinezima, a dobar je i sa Rusima.

Šta je sve Dodik ponudio Kinezima

“Dong Fang elektrik korporacija je spremna za novu fazu saradnje sa Republikom Srpskom, za učestvovanje u razvoju ekonomije i ulaganje u izgradnju termo i hidroelektrana”, rekao je Milorad Dodik.

Višednevnu posjetu Kini predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik započeo je sastankom u Dong Fang elektrik korporaciji, kompaniji koja je izgradila Termoelektranu u Stanarima.

Šta je sve Dodik ponudio Kinezima?

Predsjednik Uprave ove kompanije Zou Lei i generalni menadžer Ven Šugang upoznali su Dodika sa potencijalima koje Dong Fang, kao državna kompanija ima.

“Termoelektrana u Gacku, hidroelektrane Buk Bijela i Gornji Horizonti, samo su dio ponude za koje su Kinezi zainteresovani. Novi projekti podrazumijevaju i formiranje specijalizovanih ekonomsko-trgovinskih zona u Republici Srpskoj.”

Dakle, delegacija RS-a sa Miloradom Dodikom i nekim stručnjacima sa RTE Gacko bila je u Kini, radi razgovora o izgradnji druge faze Termoelektrane Gacko od 600 MW.

Kao što je i poznato u samome startu izgradnje ovog velikog termo energetskog objekta u Gacku, planirana je fazna izgradnja dva bloka od po 300 MW sa Sovjetskom tehničkom dokumentacijom, njihovom tehnologijom i opremom.

Kada je završena prva faza sa blokom od 300 MW i puštena u proizvodnju 09. februara 1983. godine, razmišljalo se o drugoj fazi izgradnje novoga bloka.

S obzirom da su ispitanje rezerve uglja u cjelovitom Gatačkom polju obezbjeđivale dovoljnu količinu uglja, ostvarila se mogućnost realizacije izgradnje drugoga bloka od 600 MW.

Kineski partneri su bili zainteresovani za igradnju TE Gacko 2

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je u Pekingu, u okviru višednevne posjete Kini.

Dodik se sastao sa glavnim menadžerom kompanije Čajna mašineri inženjering korporacije Sun Baiemom. Tom prilikom kineski sagovornici izrazili su interesovanje za izgradnju Termoelektrane Gacko 2.

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor TE Gacko Srđan Milović.

Uspjeh koji je ostvaren izgradnjom TE Stanari, kada sam bio sa predsjednikom Kine u Beogradu, on je isto pominjao taj projekat. Zbog toga smo postali poznati u čitavoj Kini. Kineske kompanije su pokazale sposobnosti da dobro sarađuju, te smo došli sa namjerom da dogovorimo I drugu fazu za Gacko – nagasio je tokom sastanka predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sa glavnim menadžerom kompanije Čajna mašineri inženjering korporacije Sun Baiem - Foto: RTRS

Te slavopojke i nakane datiraju još iz 2016 godine, vrijeme je prohujalo, a brižni Dodo sa svojim saradnicima i istomišljenicima je godinama u zabritunosti sa nakanama, urušavanja jedine nam domovine, secesije njegove genocidne RS-a, a obećavanja stanovništvu i građanima Gacka da smatra da će finalizacija razgovora sa kineskim kompanijama u vezi sa termoelektranom “Gacko dva” biti završeni u toku ljeta. Ostaje i njegova poruka pred tadašnje izbore.

Nažalost, dolazi u Gacko sa svojom svitom i prijeti radnicima RTE:

Stranačku tribinu u Gacku lider SNSD-a Milorad Dodik iskoristio je da zaprijeti svima koji budu glasali za kandidate Saveza za pobjedu.

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Gacku je euforično poručio:

“Nemojte slučajno da neko ko je zaposlen u Gacku glasa za Govedaricu i SDS. Izbacit ćemo ga s posla”, izjavio je Dodik, uz aplauz stranačkih kolega i osmijeh aktuelne premijerke RS-a Željke Cvijanović koja se kandidovala da naslijedi stranačkog šefa na poziciji entitetskog predsjednika.

Foto: Twitter/SNSD

Dakle, stanovništvu Gacka i okoline ostalo je “duplo golo” a Miloradu i njegovoj sviti ostale su vila na Dedinju, vlast u RS-u i sulude ideje njihovog otcjepljenja i suludih nakana o “srpskome svetu” i pripajanju teritorija RS-a velikoj Srbiji.

Žalosno je i veoma tužno, što je upitna i započeta izvrsna egzistencija građana ovoga područja sa izgradnjom i dugogodišnjom uspješnom proizvodnjom prve faze Termoelektrane Gacko od 300 MW, dok je druga faza odlepršala u fantazirajuću budućnost.

Žao mi je kao stručnjaku i čovjeku izuzetnih vrlih i humanih nakana, što sam ulagao cjelovitost svojih osjećaja i sposobnost intelektualnih mogućnosti, paralelno sa izgradnjom prve faze gradio sam i sopstveno intelektualno usavršavanje, magistarski studij i izradu magistarskog rada o izgradnji druge faze u Gacku bloka od 600 MW.

Moj boravak u Gacku i lično angažovanje na ovome objektu, u funkciji tehničkog direktora od osam godina, za mene je lično bilo završetak i još jednog velikog uspješnog životnog iskustvenog studija u random i životnom vijeku.

Prije svega, Gacko i okolina su prepoznati, jer su iznjedrili mnogo umnih intelektualnih kapaciteta od akademika, profesora Univerziteta, inžinjera svih oblasti, doktora i brojnih drugih veoma stručnih kadrova, koji su bili potrebni i državi i gradu Gacku.

Moji Gačani su divni, radni i pametni ljudi, milina je bila upoznati ih i družiti se sa njima.

Živjelo se i radilo veoma harmonično, u jednoj uzoritoj i prijatnoj multietničkoj sredini, u kojoj su upravo i mnogi naši Bošnjaci kao stručnjaci a rođeni građani Gacka, ulijevali povjerenje i svoje stručne kvalitete u vođenju cjelovitog procesa proizvodnje električne energije u ovome kapacitetu.

Nažalost, veliko srpski nacionalistički elementi sa svojom ubitačnom i mračnom ideologijom i agresorskim procesom na ovim prostorima, rastjeraše ove divne Bošnjake i njihove porodice, uzurpiraše vlast i imovinu.

Dođe im njihov guslar Dodo sa SNSD-om i svojim nacionalističkim porivima i kadrovima, kako bi i ostali Gačani i to njegovi u skoroj budućnosti mogli samo ponešto grickati i pasti travu, bez dima iz novih dimnjaka i bez struje.

Možda su to i zaslužili od nekog dragog Boga i njegovih izaslanika na ovoj zemaljskoj kugli.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.