Materijal jači od čelika

Ovo je zaista elegantan način zacjeljivanja drveta.
Hemijskim recikliranjem otpadnog drveta dobija se materijal jači od čelika_6289ada92d36b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Materijal napravljen od recikliranog drveta je pet puta jači od prirodnog drveta i može se napraviti od bilo kojeg nusproizvoda drveta, uključujući strugotine i piljevinu.

Drvo je izuzetno prilagodljiv materijal, ali milioni tona drveta završavaju na deponiji svake godine. Da bismo izgradili pravu cirkularnu ekonomiju korišteno drvo moramo ponovo upotrebljavati u većim razmjerama.

Orlando Rojas sa University of British Columbia u Kanadi i njegove kolege su izumili proces koji rastvara lignin, komponentu nalik ljepilu unutar zidova biljnih stanica, i izlaže nanovlakna celuloze – sićušna vlakna koja se također nalaze u zidu biljnih stanica. Metoda koristi rastvarač nazvan dimetilacetamid, koji se koristi zajedno sa litijum hloridom.

Kada se dva komada drveta tretirana na ovaj način spoje zajedno, nanovlakna se vežu i stvaraju ono što istraživači nazivaju “zaraslim” komadom drveta. Iako taj komad više ne izgleda kao prirodno drvo, ima bolja mehanička svojstva. Testovi pokazuju da je otporniji na lomljenje od nehrđajućeg čelika ili legura titana.

„Dobivamo mehaničku snagu koja nadmašuje snagu originalnog materijala“, kaže Rojas. “Ovaj proces funkcioniše zato što koristimo inherentna svojstva celuloze – materijala koji se vrlo snažno veže pomoću vodikove veze.”

Ne samo da se drvo tretirano na ovaj način može ponovo koristiti za stvaranje novih objekata, nego se tretman može izvoditi više puta na istim komadima drveta kako bi se produžio njihov radni vijek.

“Ovo je zaista elegantan način zacjeljivanja drveta, korištenjem uobičajenog rastvarača za celulozu, obnavljajući i poboljšavajući mehanička svojstva čudesnog materijala prirode”, kaže Steve Eichhorn sa University of Bristol u UK. „Ovaj pristup je očigledno skalabilan i u tome leži izazov da se ova tehnologija podigne na viši nivo.”

Rojas i njegov tim nisu ispitali koliko bi njihova metoda koštala kada bi se podigla na industrijski nivo, ali sve korištene tehnike su dobro utemeljene. „Postupci koje koristimo ovdje su vrlo uobičajeni u preradi drveta“, kaže Rojas. “Dakle, skalabilnost nije problem.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.