Za napredak muslimana neophodno što više edukacije

Ovakva predavanja jako su bitna jer prvenstveno oplemene svakog pojedinca.
Prof. Stef Karis na FIS-u: Za napredak muslimana neophodno što više edukacije_628795cc97831.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Veoma je značajno da je Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru domaćin predavačima prof. Stefu Karisu i dr Almiru Pramenkoviću u okviru Tribina na teme „Islamski identitet Evrope: Izazovi i perspektive“ i „Kako je islam postao dio evropskog identiteta“ u organizaciji Matice Bošnjačke.

Prof. Karis vjeruje ukoliko muslimani žele napredovati neophodno je da koriste obrazovanje kojem se posebno svi trebaju posvetiti
– Prvi korak je ova institucija. Nemamo namjeru educirati samo nemuslimane već namjeravamo educirati sebe. Vjerujem da Novi Pazar može biti centar u budućnosti kao jedan progresivan način promišljanja, kaže prof. Stef Karis, predavač.

Dr Pramenković, ističe moderator, prof. Softić, u mogućnosti je održati na ove teme čitave sesije predavanja pogotovo zbog iskustva iz arapskog svijeta ali i Evrope.
– Četrnaest je stoljeća evropske islamske državnosti i to je investicija i ulog s kojim se Evropa može i treba s pravom ponositi i muslimani također, poručuje dr Almir Pramenković.

Prof. Karis bavi se autentičnom historijom islama u Evropi koja je u medijima i obrazovnom sistemu  već duže vrijeme iskrivljena i potrebni su veliki napori da se takva slika koriguje.
–Posebno je važno da je Novi Pazar ugostio jednog ovakvog predavača koji ima bogato iskustvo kao Evropljanin koji je živio jednim drugim životom a sada živi kao musliman i profesionalno se bavi izučavanjem islama u Evropi. Mislim da će ovo pomoći da se promijeni slika eurocentričnog tumačenja islama, kaže prof. Osman Softić, moderator.

Predavanje je privuklo pažnju brojih profesora, studenata, ali i gostiju zainteresovanih slušati o temi koja posebno privlači pažnju i traži odgovore relevantnih stručnjaka.

– Baš ovo predavanje je jako bitno što se tiče vjerskog identiteta. U današnjem vremenu izloženi smo utjecaju medija koji nas negativno predstavljaju. Ovakva predavanja jako su bitna jer prvenstveno oplemene svakog pojedinca, ističe Elmaz Nikšić.

Prof. Sumeja Smailagić kaže da je Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru pokazao je i dokazao da je jedino u stanju dovesti ovako eminentne profesore predavače.
– Cilj je ne samo svojim studentima već i drugima otvoriti neke nove vidike na putu izučavanja historije islama, muslimana i naše cjelokupne tradicionalne baštine.

Neophodno je, kako je naglašeno, odgovoriti na izazove islamofobije i uopšte probleme s kojima se susreću Muslimani u Evropi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.