U Sarajevu promovirana dječija slikovnica DOBRONOSCI

“Imam potrebu zasebno o njima progovoriti koju riječ, prije svega zbog maštovitosti priče i nenametljive lakoće pripovjedačevog poigravanja jezikom.”
U Sarajevu promovirana dječija slikovnica DOBRONOSCI_6286d759f36c8.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U petak, 13.5.2022. godine u prostorijama Centra za kulturu i edukaciju Safet Zajko, za sve velike i male, dobre i hrabre, održana je promocija slikovnice Dobronosci. Kada je riječ o dječijoj literaturu, poznato je da je Šimo Ešić jedan od pozvanijih njezinih tumača.

– Autorske slikovnice u domaćem izdavaštvu, na godišnjem nivou, gotovo da bi se sve mogle nabrojati na prste jedne ruke. U takvim okolnostima sve nas, koji se bavimo dječijom knjigom, ne može ostaviti ravnodušne pojava ni jedne nove slikovnice nastale na našem tlu, pogotovo ako je riječ o dva relativno mlada i izuzetno darovita domaća autora. A u slučaju slikovnice Dobronosci, upravo je o tome riječ.

Umjetnički dvojac Dubravko Boban (tekst) i Dejan Slavuljica (ilustracije) ovim svojim djelom unose u naš kulturni prostor jedno izuzetno ostvarenje, knjigu koja će biti pravi ukras svake kućne biblioteke u kojoj se nađe. Iako je jedinstvo riječi i slike, što je za svaku slikovnicu izuzetno važno, u ovoj knjizi tako sretno ostvareno da ih i treba promatrati i doživljavati kao neodvojivu cjelinu, ipak, imam potrebu zasebno o njima progovoriti koju riječ, prije svega zbog maštovitosti priče i nenametljive lakoće pripovjedačevog poigravanja jezikom, kaže Šimo Ešić u recenziji ove slikovnice.

Baš na ovom jedinstvu riječi i slike, tj., kako je sama rekla, savršenom omjeru riječi i slike, promotorica Lamija Begagić je bazirala promociju obogaćujući je vrlo spretnim opisima slikovnice te dobro vođenim pitanjima autoru i ilustratoru. Promocija je završila diskusijom o kemijskom sastavu atmosfere planeta Planto u kojoj su najmlađi vrlo aktivno sudjelovali.

Svi koji su propustili ovaj događaj mogu nadoknaditi propušteno, 4.6.2022. godine u Tuzli. Vrijeme i mjesto će biti naknadno objavljeno. Zainteresirani čitači mogu se javiti na mail, dubravkoboban@gmail.com

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.