U Sarajevu promovirana dječija slikovnica DOBRONOSCI

“Imam potrebu zasebno o njima progovoriti koju riječ, prije svega zbog maštovitosti priče i nenametljive lakoće pripovjedačevog poigravanja jezikom.”
U Sarajevu promovirana dječija slikovnica DOBRONOSCI_6286d759f36c8.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U petak, 13.5.2022. godine u prostorijama Centra za kulturu i edukaciju Safet Zajko, za sve velike i male, dobre i hrabre, održana je promocija slikovnice Dobronosci. Kada je riječ o dječijoj literaturu, poznato je da je Šimo Ešić jedan od pozvanijih njezinih tumača.

– Autorske slikovnice u domaćem izdavaštvu, na godišnjem nivou, gotovo da bi se sve mogle nabrojati na prste jedne ruke. U takvim okolnostima sve nas, koji se bavimo dječijom knjigom, ne može ostaviti ravnodušne pojava ni jedne nove slikovnice nastale na našem tlu, pogotovo ako je riječ o dva relativno mlada i izuzetno darovita domaća autora. A u slučaju slikovnice Dobronosci, upravo je o tome riječ.

Umjetnički dvojac Dubravko Boban (tekst) i Dejan Slavuljica (ilustracije) ovim svojim djelom unose u naš kulturni prostor jedno izuzetno ostvarenje, knjigu koja će biti pravi ukras svake kućne biblioteke u kojoj se nađe. Iako je jedinstvo riječi i slike, što je za svaku slikovnicu izuzetno važno, u ovoj knjizi tako sretno ostvareno da ih i treba promatrati i doživljavati kao neodvojivu cjelinu, ipak, imam potrebu zasebno o njima progovoriti koju riječ, prije svega zbog maštovitosti priče i nenametljive lakoće pripovjedačevog poigravanja jezikom, kaže Šimo Ešić u recenziji ove slikovnice.

Baš na ovom jedinstvu riječi i slike, tj., kako je sama rekla, savršenom omjeru riječi i slike, promotorica Lamija Begagić je bazirala promociju obogaćujući je vrlo spretnim opisima slikovnice te dobro vođenim pitanjima autoru i ilustratoru. Promocija je završila diskusijom o kemijskom sastavu atmosfere planeta Planto u kojoj su najmlađi vrlo aktivno sudjelovali.

Svi koji su propustili ovaj događaj mogu nadoknaditi propušteno, 4.6.2022. godine u Tuzli. Vrijeme i mjesto će biti naknadno objavljeno. Zainteresirani čitači mogu se javiti na mail, dubravkoboban@gmail.com

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.