Kako bi Novi Pazar reagovao na dojavu o bombi

Moguće, kaže, da je poenta stvoriti opštu paniku.
Kako bi Novi Pazar reagovao na dojavu o bombi_628795c31b59f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dojave o bombama u Srbiji, evakuirale su škole, trgovačke centre, studentski dom, aerodrome u Beogradu i Nišu, željezničku stanicu, zoološki vrt. Policija Srbije identificirala je lokacije ukupno 19 e-mail adresa s kojih su stigle prijeteće poruke, a zbog lažnih prijava procesiurano je osam osoba državljana Srbije.

– Tu možemo reći da ima više faktora koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost naše zemlje, kako unutrašnjih tako i spoljnih. Putem “Dark interneta” vrlo je moguće slati e-mail adrese iz naše zemlje a da je realna pretpostavka da dolaze iz inostranstva. Toliko je napredovala tehnologija, toliko su daleko otišli ti koji se bave računarstvom da je vrlo teško otkriti odakle dolaze mailovi, ističe prof. dr Enver Međedović, profesor Nacionalne bezbjednosti na UNINP.

Moguće, kaže, da je poenta stvoriti opštu paniku.
– Prema mom mišljenju, ovo je jedan ozbiljan pritisak na našu državu da se oglasi kad je u pitanju Rusija i da se na taj način spriječi ugrožavanje nacionalne bezbjednosti, svakog od nas. Možda je velika vjerovatnoća da nema bombe ali nikome nije svejedno kada postoji priča da se u nekoj instituciji nalazi bomba ili bilo kakva opasnost.

Specijalistički timovi za protivdiverzijsku zaštitu, s posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzijske preglede nekoliko stotina javnih objekata. Utvrđeno, sve prijave bile su lažne
–Generalno nema dovoljno jedinica koje se bave kontradiverzionim poslovima. Ako ima jedna u okviru uprave beogradske policije može ići na jednu, možda dvije lokacije. Kad se u jednom trenutku pojave tri, četiri lokacije, u Novom Sadu i Beogradu, jako je teško da naša država odgovori na takve prijetnje. Nismo takvo nešto imali ranije i to je jedan od razloga što nema takvih organizacija pri policiji koje bi mogle spriječiti takve napade, ističe Međedović.

Na pitanje šta kad bi se takve dojave desile u Novom Pazaru, odgovara:
– Znajući situaciju u našoj Policijskoj upravi koja ne raspolaže jedinicama protivdiverzione zaštite zaista bi bio ozbiljan problem. Itekako bi se zbunila i uplašila javnost oni koji bi bili u tim institucijama. Morali bi čekati policiju iz Beograda, Niša, Kragujevca ili gdje već ima odjeljenje da provjere da li zaista postoje bombe ili ne. Svakako bi ugrozilo našu nacionalnu bezbjednost.

Ovakve situacije pokazale su da, kako ističe, država nije spremna na ozbiljne rizike ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. U narodnom periodu, ističe, treba raditi na poboljšanju kadrova koji se bave antidiverzionom zaštitom koje u ovakvim situacijama na vrijeme mogu odgovoriti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.